piektdiena, 2008. gada 7. novembris

CD: John 5 - Requiem

Kādu labu laiku atpakaļ piefiksēju John 5 lappusīti iekš MySpace. Tas ir bijušā grupas Marilyn Manson ģitārista projekts. No vienas puses dažas lietas šinī lapā dzirdamajās dziesmās likās interesantas, no otras – nav īsti mīļš man tas tehniskais žanrs. Tāpēc ļoti ilgu laiku šis mākslinieks man stāvēja uz jautājuma zīmes. Līdz beidzot es tomēr izlēmu – vajag!

Pēc likteņa ironijas, pirms noklausīties John 5 jaunāko albumu “Requiem”, klausījos Metallica jaunāko sniegumu “Death Magnetic”. Pirmās John 5 jaunā albuma atskaņošanas sekundes manī radīja pamatīgu apjukumu. Sākotnēji man bija divas versijas – vai ar atskaņotāju kaut kas ir noticis, vai līdz darba dienas beigām galīgi esmu zaudējis kontroli pār savu rīcību, un joprojām skan Metallica. Izrādījās viss ir kārtībā. Šiem diviem albumiem gluži vienkārši skanējums ir ļoti, nu ļoti līdzīgs. Taču tas nenozīmē, ka nav atšķirības starp to, vai tu klausies Metallica vai John 5 jaunāko veikumu. John 5 ir diezgan tipisks ģitāristiem raksturīgs instrumentāls darbs, kur tiek demonstrēts, cik virtuozi mākslinieks pieprot ģitārspēles mākslu. Bet ja turpinām salīdzināt iepriekš pieminētos albumus, tad teikšu pavisam atklāti – John 5 sniegums man šķiet daudz pārliecinošāks un interesantāks. Nekad neesmu spējis ilgstoši klausīties visus tos ģitārspēles virtuozus, jo gluži vienkārši nav priekš manis. Manās acīs viņu meistarības demonstrējumi nomāc muzikālo ideju. Taču šis albums muzikāli man liekas ļoti interesants, un, atšķirībā no degsmi zaudējušās Metallica, šinī darbā var just dvēseles klātbūtni. Un kā saldais ēdiens albuma beidzamā dziesma Requiem, kas teju vai erotiski glāsta tavu dzirdi ar lēnu melodiju un kairina prātu ar noskaņu.

Un, visbeidzot, lai saprastu vai ir vērts noklausīties šo albumu par kuru es tā sajūsminos, es minēšu tikai vienu faktu. Iedomājieties par faktu, ka Metallica albums “Death Magnetic”, kas tika paņemts salīdzināšanai, šobrīd ir pārdotākais albums Amerikā.




2 komentāri:

Džeina teica...

Btw, zin ar ko vēl šis Metallica albums ir izcēlies? Ar sūdīgāko māsteru ever. Vismaz tā spriež mūzikas profi. AV šorīt stāstīja, ka džekam, kurš māsterējis izrādes albumu (& kurš vispār ir profesionālis oioioi) no žurnāla The Q bija lūgums izanalizēt pieļautās kļūdas.

£111 teica...

Nu, starp muzikālajām kvalitātēm un komerciālajiem panākumiem vienādības zīmi likt ir muļķīgi jebkurā gadījumā. #1 ir, un tas ir fakts.

P.S. AV pats nemāsterēja? Hmm!