trešdiena, 2009. gada 22. aprīlis

Iron Maiden: Flight 666

Vakar, 21 aprīlī, kinoteātrī Parex Plaza (un vēl 34 kinoteātros visā pasaulē) notika filmas Iron Maiden: Flight 666 prezentācija. Šis bija vienīgais seanss Baltijā. Ja nesen U2 piedāvāja trīsdimensionālu koncertfilmu, tad Iron Maiden: Flight 666 ir dokumentāla filma par vienu konkrētu koncertturneju, grupu, tās daiļradi, faniem un fanošanu, kur sadzīves brīži mijās ar dziesmām, kas tika izpildītas koncertturnejas laikā. Turklāt, atšķirībā no šo pašu producentu iepriekšējās filmas Metal: A Headbagers Journey, šis nav filmas radītāju stāsts par metāla kultūras aizkulisēm, bet gan grupas dalībnieku skatījums un stāstījums par mūziku, koncertēšanu, faniem un vienam par otru

Filmas radītāji nav sirguši ar perfekcionismu vizuālajos risinājumos. Netika smādēti kadri nedz ar neveikliem rakursiem, nedz fokusa trūkumu vai graudainību, kas piešķir filmai īpašu dokumentālismu. Toties viņi kameru pamanījušies iedabūt praktiski visur, un safilmētais materiāls ir bijis ļoti apjomīgs un dažāds, ko arī pierāda filma. Stacionāri filmētu kadru ir diezgan maz, toties ir iespēja redzēt ko grupa ēd, dzer, kur dodas, ko redz un piedzīvo ceļojuma laikā. Ir bijusi liela vēlme vairākās nedēļās safilmētu materiālu parādīt nepilnās divās stundās, kā rezultātā liela daļa filmas ir koncentrēts haoss, kas savā ziņā diezgan precīzi raksturo saspringto turnejas atmosfēru.

Vēl bez stāsta par koncertturneju un tās aizkulisēm, filma stāsta par faniem, fanošanu un arī slavas ēnas pusēm. Ir lieliski redzama atšķirība starp koncertiem Eiropā un pārējā pasaulē, jo īpaši Latīņamerikā. Ir krietni atšķirīga attieksme un fanātisma līmenis. Šo filmu ir vērts noskatīties ne tikai tiem, kuriem ir interese par grupu Iron Maiden, par šo koncertturneju un ar ko tā ir īpaša, vai metāla mūzikas faniem, bet gan visiem rokkoncertu, un ne tikai rokkoncertu apmeklētājiem. Varbūt kādam tad taps skaidrs, kā bieži vien jūtas mūziķi, kas atbraukuši ar šovu uz Rīgu, un uzstājas vietējai publikai. Lielajām zvaigznēm tiešām ir ar ko salīdzināt.

Nav komentāru: