piektdiena, 2010. gada 30. aprīlis

Notikumu Apskats: aprīlis / maijs

No Metallica

Aprīlis

Tātad, kas tad bija noticis aprīlī? Centrālais notikums, protams, bija Mettalica koncert Arēnā Rīga (FOTO: diena.lv). Ja kādam šķiet savādāk, tad droši var minēt koncertu, kuru apmeklēja vairāk kā 12 tūkstoši skatītāju un klausītāju. Dark Funeral lokālas nozīmes koncerts, piemēram, tomēr nespēja mani pietiekami motivēt, lai gan žanra robežās itkā obligāti būtu jāredz. Protams, ne jau komerciālie panākumi ir tā universālā mēraukla, bet tomēr Metallica koncerts ir būtisks notikums relatīvā smagsvaru koncertu apsīkuma laikā. No otras puses, pa vienam lielam koncertam mēnesī nav nemaz tik slikti. Lai vai kā, par pašu koncertu nav nekā daudz ko stāstīt. Death Magnetic tūre, ar atbilstošu skatuvisko noformējumu, setlisti, un obligāto Metallica dziesmu un izklaižu paketi. Kā bonuss pēdējā brīdī izziņotais Fear Factory. Taču galvenā koncerta īpatnība, kam pirms tam tika pievērsta īpaša uzmanība, bija skatuve arēnas vidū. Un ne par velti, jo pēc šī koncerta apmeklējuma varu teikt - obligāts pasākums koncertiem virs 5 - 8 tūkstoši skatītāju. Bez šaubām, ir arī koncertu formāti, kam šāds skatuves izvietojums nekādi neder, taču konkrētais koncerts patika lielā mērā tieši dēļ formāta. Koncerts piebāztā Skonto stadionā manuprāt bija diezgan nebaudāms. Papildus personīgs prieciņš - bildēšana. Lai vai kā, tā tomēr bija Metallica, un pat ne vienkārši rokas stiepiena attālumā.

Lai kāds nejustos apbižots, mēneša centrālais paziņojums ir Positivus festivāla mākslinieku izziņošana. Kā pavēstīja Ģirts Majors (VIDEO: diena.lv), dienā, kad tika sasaukta preses konference, tika apstiprināta Muse dalība festivālā. Scissor Sisters - lai būtu, vēl vesela kaudze grupu, par kuru daiļradi man nav ne mazākā priekšstata - jauki. No pašmāju mūziķiem personīgais favorīts... nu labi, favorīts ir skaļi teikts, pēdējā laikā ir raisījis interesi Triānas Parks. Vai Triāna? Lai vai kā, grupas sastāvs jau no tā nemainās. Un vēl... vēl nav skaidrs, kas tad būs festivāla pirmās dienas mākslinieks. Līdzīgi kā bija ar citām grupām, ir tikai baumas. Bet tieši dēļ baumām ir nojauta, ka šis būs labs gads.

Vēl aprīlī biju uz filmu "It Might Get Loud" kino Rīga. Filma, super! Iesaku katram, kam ir kāda interese par mūziku. Nezinu gan, vai vēl to rāda kino. Lai arī centrālie tēli ir trīs ģitāristi, filma tomēr ir par mūziku, vēsturi un stāstiem par personīgo pieredzi. Ģitāra ir vienkārši šo trīs leģendāro cilvēku vienojošais elements, jo tie ir trīs pavisam dažādi cilvēki, ne tikai dēļ laika kurā tie ir dzīvojuši un muzicējuši, un, starp citu, dara to joprojām, bet arī tīri cilvēcīgās īpašības un redzējums par dzīvi viņiem ir atšķirīgs. Nu, filma ir arī labs veids, kā atsvaidzināt apsūbējušās zināšanas.

Nu un par visu pārējo īsumā un vienā rindkopā. Ir bijušas gan priecīgas, gan bēdīgas ziņas. Pretī Bastejkalnam ir atvēries Nabaklab (FOTO: diena.lv), kas principā ir labi, lai arī ne bez traģiskas nots. Šī pavasara nekrologu sarakstu 14. aprīlī papildināja Type O Negative līderis Peter Steele. Huskvarn savukārt meklē jaunu ģitāristu. Skyforger turpina iepazīstināt ar jaunām dziesmām, taču tikt pie albuma vēl nevar. Eijajāklafjōkul zinies - viens dūmojošs kalns, un diski no aizokeāna neierodas laicīgi. Nu, un tāds personīgais prieciņš ar cerību uz kaut ko lielāku, īsais... ļoti īsais ieskats pašmāju underground vēsturē 24. aprīļa Sestdienā. Uz vāka gan ir Reigani, bet tur pa vidu ir liela, smuka Skyforger bilde. Ja uznāks "bzdings", varbūt ielikšu arī kādu bildi no bildēšanas. Bet ja reiz pieminējām Reiganus, lai jau iet - Reiganiem ir četras jaunas dziesmas, un divas no tām palaistas masās (AUDIO: diena.lv). Līdz ar to albums... izlase? Nu un daudz publiskas ālēšanās. Pieaugušiem cilvēkiem gribās reizēm kādu pusaudžu jēlību publiski izspēlēt. Bet nu gan par aprīli viss.

Maijs

Tātad, jau rīt, 1. maijā, kā brīvdienām piedienas, vesela kaudze notikumu. Ozijs "čiepst", ka rīt tiks publiskota informācija par The Ozzfest 2010. Slinkums tagad rēķināt, vai tas tiešām sanāk 1. maijs, vai tomēr vēl aprīlis, bet ja reiz rakstīts rīt, tātad rīt. Toties pilnīgi noteikti rīt Huskvarn klubā... bārā (I never get it right) Rock'n'Riga (aka Rock'n'Šmiga) ar koncertu atvadīsies no ģitārista Bruno Josta. Tas sakarā ar jauna ģitārista meklējumiem.

Savukār 8. maijā klubā Sapņu Fabrika Skyforger ar koncertu prezentēs savu jauno albumu, kuru kā sola varēs beidzot arī iegādāties. Nu, un ja ar to ir par maz, tad saņemiet - pirms "Skajiem" spēlēs Månegarm. Neloloju izlūzijas par to, ka Skyforger vietējā mērogā ir tik unikāla grupa, ka ļoti lielai daļai potenciālo prezentācijas koncerta apmeklētāju Månegarm vārds neko neizsaka, taču pārliecinoši varu apgalvot, ka ir vērts redzēt šo grupu.

Vairāk nekas arī tā nenāk prātā. Turpinam trīt iepriekšējā sezonā piedegušos grilus (grilla sezonu vēl neesmu atklājis), neturam mašīnas zem pumpurus dzenošajiem kokiem, materiāli un morāli briestam vasaras festivāliem... nu, tur telti nopirkt, lidmašīnas biļetes sagādāt, atvaļinājumu pietekt. Pamazām sākam atradināties no porteriem un stautiem, un sākam dzert aukstus lāgerus. Nu, viss tādā garā. Es mēģināšu uzrakstīt arī kādu recenziju. Centīšos pievērsties arīdzan rokam, ne tikai metālam. Priekā!

Nav komentāru: