pirmdiena, 2010. gada 2. augusts

Notikumu Apskats: jūlijs / augusts

Jūlijs

Jau atkal neesmu paspējis atskaitīties par iepriekšējo mēnesi, kad jau nākamā mēneša pasākums ir klāt. Tā jūlijs tika iesākts ar festivālu Metalshow.lv: Hell in the City. Tā nu ir sanācis, ka bildēšana nebija obligāta, tādējādi galīgi esmu aizmirsis, ka derētu atlasīt kādu bildi kaut vai blogam. Ielikšu vēlāk. Varbūt. Par festivālu - visām trijām dienām entuziasma nepietika, kā arī grupa Caliban man ir visai vienaldzīga. Taču atzinīgi jānovērtē poļu Crionics, kas bija ļoti kvalitatīvi un centīgi. Par oriģinalitāti varētu arī diskutēt, bet labāk jau nē. Pašmāju Preternatural ir ļoti auguši kvalitatīvi. Ļoti, salīdzinot ar laiku, kad beidzamo reizi tos esmu redzējis dzīvajā. Diezgan zviedriski, progresīvi u.t.t. Tiešām biju pārsteigts, un būs jābeidz iesmīnēt par šo grupu, kā par džekiem kediņās. Tie laiki ir garām. Napalm Death bija enciklopēdisks ceļojums metāla vēsturē. Konkrētā žanrā, protams. Frailty arī likās diezgan interesanti, lai arī gribējās pasmieties par ilgo gatavošanos un skaņošanos. Ļoti iespējams viņu uzstāšanos ir vērts redzēt vēlreiz, jo pārmērīga melanholija, kas bija pārņēmusi grupas daiļradi, savulaik krietni atvēsināja sākotnējo sajūsmu, kad grupas sastāvs vēl tikai veidojās. Īsumā arī viss par minifestivālu uz Rīgas akmeņiem.

TELE2 skatuve, Positivus festivāls,
Salacgrīva, 2010.
Nākamais svars, kas bija "jāpaņem", bija Positivus festivāls. Nopietna gatavošanās, nopietns režīms un nopietns spēka izsīkums pēc festivāla beigām, kas norisinājās divas dienas, taču norakstāmas bija visas trīs. Īpaši sveicieni viesnīcai "Kapteiņa Osta", un jācer, lai gan apzinoties savu naivumu, ka šāda viesmīlība nav nacionālā īpašība. Lai nu kā būtu ar viesnīcām, otrais Positivus apmeklējums, kā arī pieredze no "citurienes", iezīmēja Positivus raksturojošās īpašības. Sponsoru un brendu paradīze, neliela privātās ballītes sajūta, īpaši jau piektdien un diezgan vienmuļais un vienveidīgais muzikālais piedāvājums pa dienu. Dīvainākās skatuves bija I Love You, SWH telts un Reb Bull deju placis. Pirmā no tām īpaši centās netālu no tās stāvošajiem sabojāt Muse koncertu, tādēļ nekas cits neatlika, kā doties tuvāk skatuvei. Kas, starp citu, izrādījās nav neiespējamā misija. No citām festivāla atrakcijām sanāca iemēģināt vien kino telti, viss pārējais laiks tika pavadīts darba režīmā. Drošvien varēja pamanīt, ka bija iespējams operatīvi reportēt no notikumu vietas, tādēļ bez visādiem sīkumiem, ko šeit nav vērts pieminēt, process noritēja veiksmīgi uz cilvēka spēju robežas. No grupām, nedaudz sanāks atkārtoties, patika pašmāju grupas Triānas Parks un Tā Tā Tā, kas attiecīgi atkāja un noslēdza festivāla muzikālo programmu. Muse uzstāšanās kvalitātes ir neapstrīdamas, lai gan neliela atspēlēšanas sajūta tomēr bija. Toties bija iespēja tik tiešām redzēt grupu uz skatuves, nevis tikai vērot notikumus lielajā ekrānā. Savdabīgi bija pavērot leišu Happyendless un amerikāņu Scissor Sisters uzstāšanās. Uzmanību piesaistīja arī britu Ten Bears un And So I Watch You From Afar izpildītā mūzika. Viss pārējais būs jau piemirsies, un drošvien ne bez iemesla.

Bija jūlijā arī citi festivāli, taču ne visas nedēļas nogales bija vēlme ziedot skriešanai vāveres ritenī. Vēlme šovasar apmeklēt vēl kādu festivālu vēl joprojām ir tuva nullei, taču par visu pēc kārtas.

Augusts.

2. augustā, tātad šodien, Arēnā Rīga uzstāsies Mika. Ja saviem vārdiem mēģinu aprakstīt šo mūziķi, tad teikšu - kalsns, čirkains jaunēklis ar smalku balstiņu, kam pēc visa spriežot patīk Queen daiļrade. Drīzāk pat ne daiļrade, bet nospiedums, ko tā ir atstājusi poulārajā kultūrā. Pats viņš arī ir spilgts šīs populārās kultūras pārstāvis. Spilgts dažādā nozīmē.

Par cik lielākie festivāli faktiski ir izskanējuši, sarosās alternatīvie, roķīgie un mazliet arī metāliskie festivāli. Tāds vismaz man priekšstats rodas, uzmetot aci uz augusta kalendāru. Zapte, Laba Daba, Pīlādzis un Fountain festivāls. No visiem varu izcelt grupas Skyforger, Inokentijs Mārpls, Dzelzs Vilks, PND, (akdies!) Motorium, Linga un citi. Ir arī daži ārzemnieki. Tā pat vien, bez visādiem festivāliem, 18. augustā var vēlreiz aizčāpot līdz Melnajai Piektdienai apskatīties Cannibal Corpse. Ko viņi te Rīgā piedāvās, nudien nav ne jausmas.

Starp citu, ja nu kāds grasās kādu no šiem festivāliem apmeklēt, vai jau ir apmeklējis kādu, droši var piedalīties konkurā.

Šķiet nekas cits prātā vairs arī nenāk no Augusta notikumiem, un pat ja gribēsies atlikušo vasaras mēnesi pavadīt muzikāli, gan jau ar uzskaitītajiem festivāliem būs gana. Bet ar to notikumu apskatu šoreiz nebeigšu.

Citur

Lai neizmētātu visādas īsziņas pa mēnešiem, tās turpmāk būs vienā domu plūsmā apskata beigās. Tātad:

23. Augustā savu jauno albumu sola izdot Apocalyptica. Sauksies tas 7th Symphony, un kā parasti dziesmu tapšanā ir pieaicināti vairāki viesmākslinieki. Man jau personīgi interesē, ko tad Apocalyptica būs sastrādājusi kopā ar Deivu Lombardo no Slayer? Un vai grupa atbrauks ar savu jauno materiālu arī līdz Rīgai? Jau atkal. Arēnas "minikoncerts" man personīgi ļoti patika.

Albumus rudenim gatavo arī Norvēģu metāla smagsvari. Enslaved jaunais albums saukšoties Axioma Ethica Odini, kas varētu nozīmēt Odina ētiskie principi. Ir tāds dievs skandināviem, tādējādi skaidrs, ka rūnu un dievu tēma tiek turpināta. Albuma vizuālais noformējums arīdzan ir zināms. Dimmu Borgir jaunais albums Abrahadabra arīdzan būs pieejams rudenī. Šķiet grupas beigs kopā tūrēties, un tad ķersies pie darbiem, kas saistīti ar albuma izlaišanu. Rīgai Dimmu Borgir, šķiet, metīs līkumu. Satyricon arīdzan nav kādu laiku neko jaunu piedāvājis. Tomēr viņi tūrējas apkārt, un par iespējām izlaist jaunu albumu klusē kā partizāni. Nu labi, nav jau tā, ka esmu viņiem to jautājis.

Vēl esmu pamanījis, ka grupa Tā Tā Tā piedāvā jaunu klipu dziesmai Ja nu Tā esi Tu. Emmmmmm.... lai vai kā, dziesma man patīk. Nebūšu piekasīgs.

Nu tā, nomiris neviens, šķiet, nav, un tā ir patīkama pārmaiņa. Arīdzan nekas cits prātā nenāk. Augustā vēl jāsteidz izbaudīt vasara, atvaļinājums, un tad jau arī septembris būs klāt. Mācību sākums, kabaču raža, sārtas lapas... varbūt ne tik drīz.

Nav komentāru: