ceturtdiena, 2011. gada 1. septembris

Notikumu apraksts: jūlijs, august / septembris

Apsveicu visus ar reibušo pusaudžu dienu, kas uz vakarpusi kritīs kā lapas no koka. Tātad, festivālu sezona ir cauri pavisam galīgi un neatgriezeniski, un ir laiks rausties iekšā šauros un tumšos klubos baudīt subkultūras.

Vasaras otrā daļa



Salacgrīva, Positivus un daudz dīvainu grupu. Jūru šogad uz brīdi redzēju no kalniņa. Divās dienās nobraukti padaudz simti kilometru. Tā spilgti palicis atmiņā King Charles kāpiens skatuves konstrukcijās, un nez kādēļ asociācijas ar Kravicu jaunībā. Mūzika dzīvajā šķita interesanta. YouTube gan lika vilties, bet kopumā interesanta popkultūras parādība. Vēl viena ne mazāk dīvaina apvienība bija OK Go, kas esot slavena ar saviem videoklipiem. No videoklipiem esmu vien redzējis nesen iznākušo video ar Muppet Show, bet dzīvajā patika enerģija ar ko krāsainie vīriņi ņēmās uz skatuves. Šķiet vēl ko piebilst nav ko. Positivus kā Positivus. It kā solīju bildes, bet nu jau, drošvien, atstāšu nākamā gada festivāla ieskandināšanai.


Trāķos, savukārt, notika Roberta Plāna un Band of Joy koncerts. Nebija nekāds Led Zeppelin, protams, bet ko tādu gaidīt, manuprāt, bija arī lieki. Ļāvos pārsteigumam. Un, lai arī kantrī un blūzs nav manu mīļāko žanru sarakstā, tomēr tajā Amerikas dienvidnieku trinkšķināšanā kaut kas ir. Ban of Joy iedvesa jaunu dzīvi diezgan vecām un pazīstamām dziesmām, to skaitā arī dažām Led Zeppelin dziesmām. Plānts ar savu zvaigžņoto pavadošo grupu, protams, bija vakara zvaigzne, kas Trāķu pils salu uz laiku emocionāli pārcēla uz Amerikas dienvidiem, taču patīkami pārsteigumi sagaidīja jau tad, kad uz skatuves kāpa brāļi Dikinsoni. North Missisipi Allstars, šķiet, ir spējīgi mūziku izspiest no jebkā, kam ir stīgas. Arī no cigāru kārbas un kaut kāds bundžas. Un, jā, lieliskam skanējumam pietiek arī ar diviem cilvēkiem, un daudzskaitlīga grupa nav obligāta prasība.


Otrdien, 30. augustā, norisinājās uzreiz divi albumu prezentācijas koncerti. Lai piedod Red Hot Chili Peppers, bet dzīvā mūzika tomēr vilina vairāk, tāpēc devāmies uz Sapņu Fabriku, kur pašmāju Instumenti teica pateicība vārdus visiem, kas piedalījās jaunā albuma "Tru" tapšanā. Paši Instrumenti apgalvoja, ka "Tas nav koncerts", taču dziesmas tika spēlētas. Bez tam tika rādīti video, izziņots koncerts Arēnā Rīga, un celebrēt šo visu notikumu atnāca diezgan daudz cilvēki. Principā, kulturāls cilvēks noteikti nepalaidīs garām faktu, ka Instrumenti kaut ko ir paveikuši. Tāds priekšstats radās. Instrumenti, savukārt, atkal spēja izdomāt kaut ko jaunu, tādēļ dziesmas tika prezentētas pat uz veselām divām skatuvēm. Kas attiecas uz pašu albumu, par to vēlāk.

Septembris


Forum Cinemas atkal ķērušies klāt populārajai mūzikai. Red Hot Chili Peppers koncerts ir garām, taču 20. septembrī tiks rādīta dokumentāla filma Pearl Jam Twenty. Principā nosaukums izsaka visu.

Savukārt jau rīt, 2. septembrī, Melnā Piektdiena atklās koncertu sezonu. Spēlēs Diseim, Katalepsija, Opifex, Frailty un Relicseed. Būs arī Metal Karaoke.

Albumi


Instrumenti - True. Disks ar kvalitatīvu mūziku, kas satur daudziem jau zināmu dziesmu kompilāciju. Ja vien tas nebūtu pirmais albums, teju vai gribētos teikt, ka tas ir Instrumentu best-of. Bet par cik tas tomēr ir pirmais albums, tad jāteic - viss tas labais, kas ir Instumenti, ir šinī albumā. Vismaz no mūzikas ierakstu viedokļa.

Vēl viena pašmāju debija ir Grondh ar savu Necilvēks. Neesmu gan vēl dzirdējis, bet no tā ko esmu dzirdējis, interesē dzirdēt (jā, es to speciāli). Var jau smīkņāt, bet man tas lēnais un smagnējais black patīk. Un atzīsim, tādas tīra žanra pērles Latvijā... faktiski var teikt, ka nav nemaz. Visiem kaut kādi sānsoļi un ārlaulības bērni ar citiem žanriem.

Vēl viens black metal devums ir no zviedru Craft. Kopš iepriekšējā albuma ir pagājis krietns laiks, tāpēc Void iznākšana izraisīja lielu interesi.Vinilu, piemēram, nopirkt nevarēja jau tanī brīdī, kad viņš tikai iznāca. Izmisumā dauzu galvu pret ķieģeļu sienu. Ja patika Terror Propaganda, noteikti ir jādzird arī Void. Albums drūms kā kodolsprādziena sekas.

Protams, kā tad var nepieminēt nu jau iznākušo Red Hot Chili Peppers albumu I'm With You? Arī no šīs grupas ļoti ilgi nekas jauns nav bijis, tādēļ interese ir liela. Dzirdējis neesmu, tāpēc komentēt nevaru, tomēr trīsas šis albums rada tādēļ vien, ka tas ir RHCP.

Septembris nu tad ir tas mēnesis, kurā ir jāparādās Opeth jaunajam albumam Heritage. Visiem jau šīs ziņas virsū neskrien, bet viss tas "Opeth to, Opeth šito" jau ir apnicis. Albumu, lūdzu, tagad! Līdz šim dzirdētais ir daudzsološs.

Progresija ir sarosījusies, un pie tam vienas izdevniecības paspārnē. Arī Dream Theater jaunajam albumam A Dramatic Turn of Events vajadzētu nākt klajā septembrī. Iepazīties līdz šim bija iespējams teju ar visa albuma fragmentiem. Pagaidām izklausās pēc Ayreon. Slikti, labi - to mēs redzēsim. Jā, un, protams, jaunais bunģieris.



Nu, tā kopumā turam buru, dzeram alu, izbaudām beidzamās siltās dienas. Tekstu nepārlasīšu. Variet lamāties.

Kauņa, 25-JUL-2011.

Nav komentāru: