otrdiena, 2008. gada 2. decembris

CD: The Armada - The Armada

Atzīšos godīgi, neko nebiju dzirdējis nedz par Jeff Martin, nedz arī par grupu The Tee Party. Un kas no tā? Redz, šis kanādietis, kas savulaik ir spēlējis augstāk minētajā grupā un pēcāk uzsācis solo karjeru, 2007 gadā, satiekoties ar vienu īru vārdā Wayne Sheehy, ir nodibinājis grupu ar ļoti cēlu spāņu izcelsmes nosaukumu - The Armada. Tad nu šī grupa novembra sākumā ir izdevusi albumu ar tādu pašu nosaukumu, un šis albums ir pārsteidzoši labs. Un nevis vienkārši pārsteidzoši labs, bet ļoti īpatnējā ziņā labs. Albuma vākam par pamatu, starp citu, ir izmantota glezna „Defeat of Spanish Armada”, tikai apgriezta otrādi. Vai tas ir speciāli izdarīts, ar domu, ka tiek sakauta angļu flote, man nav zināms.

Bet tad nu par muzikālo daļu - kas tas par zvēru, un ko ziemā ēd? Domāju, ka tie, kas ir pazīstami ar grupas The Tee Party daiļradi, viegli var stādīties priekšā, kāda ir grupas The Armada mūzika. Tā ir rokmūzika, kurai klāt ir pievienotas divas devas austrumu melodiju, un viena deva blūza, tā visa rezultātā veidojot kaut ko dīvaini vilinošu. Dziesmas no vienas puses ir tik ļoti dažādas, bet tai pat laikā visam cauri vijas kaut kas tāds, kas uzreiz liek atpazīt šīs grupas īpašo skanējumu. Pašiem mūziķiem salīdzinājums varētu nešķist glaimojošs, bet vietām šis albums rada asociācijas ar tādu grupu kā Everlast. Pie vainas varētu būt vokāls un blūza elementi. Taču The Armada mūzika viennozīmīgi ir nobriedušāka, instrumentālāka un sarežģītāka, tāpēc tie, kurus nesajūsmina grupas Everlast daiļrade, neizdara pāragrus secinājumus. Man pašam, pēc pirmās un otrās albuma noklausīšanās reizes, sajūtas bija dīvaini dalītas. No vienas puses apjukums par dīvaino dziesmu apkopojumu, kas robežojās ar nelielu vilšanos, no otras – apziņa, ka tanī visā ir kaut kas vilnošs un grandiozs. Un, jā, klausoties albumu trešo un ceturto reizi mūzika neatgriezeniski sevī ir ievilkusi kā purvā. Kopumā albums ir visai mierīgs, nosvērts un akadēmiski ļoti pareizs, taču ar visādiem tehniskiem knifiem, kur katram sīkumam, katrai skaņai ir rūpīgi izvēlēta vieta un nozīme. Albuma hits numur viens noteikti ir Morocco, kas ir ļoti spēcīga un episka kompozīcija labākajās roka tradīcijās.

1 komentārs:

Anonīms teica...

Labprāt pārpublicētu dažus rakstus no tava bloga iekš www.hc.lv, bet neatradu nekur kontaktus. Ja esi ieinteresēts, atraksti man plz uz deni2s[at]hc.lv.