trešdiena, 2010. gada 19. maijs

Eirovīzijas Prognozes

Ievads

Būdams liels Google fans, ar sajūsmu uztvēru Google iesaistīšanos Eirovīzijas piena noraušanas pasākumā, vēl pirms laika izsijājot graudus no pelavām. Vēl jo vairāk ieinteresēja fakts, ka mūsu pašu Aiša tiek pieskaitīta pelavām, lai gan dziesma pēc Eirovīzijas kritērijiem nebūt nav tā sliktākā. Brīvs sestdienas vakars nebūt nav tas, par ko varētu žēloties, bet tomēr. Tad nu kļuva interesanti, kas tad ir tie grandi, kam lemts plūkt laurus un klausītāju mīlestību, atstājot tādas Aišas ar seju dubļos.

Līderu duets no pārējiem ir krietni atrāvies, tādēļ apskatījos top seši. Kāpēc seši? Jo tie ir visi, kas pēc Google prognozēm iegūs virs 100 punktiem.

#6 Malta

Diezgan liels nekas. Acīm redzot brāļu Raitu gars ir dzīvs, un lēto aviokompāniju invāzija nespēj slāpēt cilvēku vēlmi pašiem celties spārnos. Nesolīšos apēst cepuri, taču būšu ļoti pārsteigts, ja Eirovīzijas fināla koncertā neredzēšu spārnu parādīšanos kādā no muzikālajiem priekšnesumiem.

#5 Azerbaidžāna

Nudien ar grūtībām stādos priekšā, kas šo priekšnesumu ir spējis pacelt šādos augstumos? Šķēlums kleitā, sintētiskā seksapīla? Pilnīgi viss priekšnesums atgādina par terminu "postpadomju valsts", sākot no skaņas, beidzot ar priekšnesumu. Vai varbūt tas "trip, trap" Lady Gaga laikmetā ir tā veiksmes atslēga? Taču taisnības labad jāteic, ka noklausoties šo dziesmu līdz galam, viedoklis par to krietni uzlabojas. Tomēr dziesma ir saturīga un ar lipīgu motīvu.

#4 Polija

Totāls "chick magnet". Domājams balss, iespējams kaut kāds austrumeiropeiskais šarms, kas nez kāpēc vēl palicis modē no pagājušā gada un, protamas, klips ir panākuši samērā augsto vietu. Tāda sievišķīga melodrāma. Dziesmas vārdus saprast gan praktiski nevar nemaz. Nu, atkal jau, kā tad Eirovīzija bez kāda melanholiska siržu lauzēja. Neatceros gan īsti kādu siržu lauzēju uzvaram šajā konkursā, ja neskaita Ģi. Bilanu, kuram gan melanholijas nav vairāk kā veļas mašīnai.

#3 Zviedrija

Zviedrijas spēja būt balsojuma augšgalā neatkarīgi no piedāvājuma mani vienmēr ir disturbējusi. Konkrētā gadījumā uz skatuves ir redzama blonda meitenīte no Madonas, kurai vectēvs no Rīgas ir atvedis modīgas ūziņas un mūzikas instrumentu, un šī blondā meitenīte ir iznākusi pagalmā padižāties. Īsti nevar saprast, tā uz galva ir vai nav diadēma? Lai vai kā, to ģitāru jau visai drīz meitietis liek nost, un paldies viņai par to, taču tas apģērbs man vecmodīgam cilvēkam liekas mulsinošs. Nu tad vai nu bikses, vai kleita. Abas lietas uzreiz varbūt tomēr nevajadzēja. Taču visādi citādi šai dziesmai un izpildītajai ir liels potenciāls. Balsī ir tāds defektiņš, kas bieži vien piešķir zināmu odziņu uz pārējā pelēkā perfekcionisma fona, kā arī dziesma ir šausmīgi Eirovīziski optimistiska. Manuprāt potenciāls uzvarētājs, taču priekšā ir divas sāncenses ar visai lielu atrāvienu.

#2 Gruzija

Tipiska dīva ar tipisku dīvas priekšnesumu, ar visiem dīvas atribūtiem kā plaša, dzidra balss, greznas kleitas (klipā ir vairākas), nu un arī dziesma, kuras sākuma fāzē varētu dziedāt Enrike Iglesias, Lauris Reiniks, da kaut vai Eminems uzrepot, un muzikālais pavadījums nebūs jāmaina. Bet nu jā, kuram gan nepatīk dīvas? Labas gaismas, profesionāla kosmētika, un to var pārdot. Uz beigām simfoniskās un akustiskās partijas papildina deva rokmūzikas, kā rezultātā daudz maz esam iekļāvuši visu, kas cilvēkiem varētu patikt. Nu, es teiktu tāds popsīgs Nightwish. Bet tomēr tikai otrā vieta.

#1 Vācija

Lēna vai Ļena, īsti nav skaidrs, un vai nav arī vienalga? Ne ta Lavigne, ne ta Lily Allen, vai pat jau pieminētā Lady Gaga - vienvārd sakot kaut kāds trendīgs britpops. Atšķirībā no Zviedrietes, šī ir pilsētas un klubu meitene. Popsis nav slikts, tikai Eirovīzijas klišeju kontekstā liekas visai jocīgs. Var jau gadīties, ka šis konkurss kļūst populārs ne tikai mājsaimnieču rindās.

Secinājumi

Tātad, pēc visa spriežot Eirovīzija lai arī paliek modernāka, tomēr nespēj tikt vaļā no spārnotajām dīvām un saldajiem puišiem. Kur visā tanī paliek Aiša? Ar šādu pusaudžu ģīmīti nevajadzēja izvēlēties tik nopietnu dziesmu, kurai jāteic es pat piefiksēju vārdus. Šķiet dziesmas vārdos pat nebija neviena "la, la, la". Klips - dziedošā galva. Vāciešiem klips gan nav ne pat mata tiesu labāks... nu labi, mazliet tomēr ir, taču Aisha ar to visu kopumā sanāk kaut kāds neformāts. Ne īsti pie stilīgajiem jauniešiem, un kur nu vēl līdz dīvām. Bet nu labi, draudēja, ka finansējuma trūkuma dēļ Latvija vispār nepiedalīsies, tad nu tika uzfilmēts kaut kas uz ātru roku. Taču rezultātus jau dzīvajā var norakt divas lietas. Viena ir priekšnesuma trūkums. Jā, bļodas ir atstājušas traumas ne tikai skatītāju dvēselēs, bet arī pašu šova veidotājos, līdz ar to tiek plānots koncentrēties uz vokālo sniegumu. Un te ir otra baisā lieta - es tiešām nespēju noticēt Aišas vokālajām spējām, lai arī cik tās ir uzlabojušās. Īpaši jau uz dzirdētā līderu sešinieka fona. Pastāv gan iespēja, ka nebūt visi līderi spēj dzīvajā piedāvāt tādu pašu sniegumu kā klipos dzirdamais, tomēr šaubos arī, ka viņi spiedīs vien uz vokālajām un muzikālajām kvalitātēm.

Nav komentāru: