otrdiena, 2010. gada 1. jūnijs

Notikumu Apskats: maijs / jūnijs

Tātad, neliela atrakstīšanās, par notikumiem maijā, un to, kas mūs sagaida jūnijā.

Maijs


Tātad, mēneša lielais koncerts bija Skyforger albuma Kurbads prezentācijas koncerts klubā Sapņu Fabrika 8. maijā. Ko tur teikt, kā vien - lieliski. Vietas un tehnikas izvēle, šķiet, ir attaisnojusi sevi, un pasākums nav pārvērties par grupas labdarības pasākumu nelielam interesentu pulciņam. Neskatoties uz žanru, grupa savā dzimtajā pusē tomēr ir visai mīlēta, un publika vairumam dziesmu dzied arī līdzi. Vēl bez visa albuma Kurbads nospēlēšanas un vairākām vecajām dziesmām, kā pārsteigums bija bijušā bunģiera kāpšana uz skatuves, lai nospēlētu divas dziesmas, kā arī kopīga dziesma ar grupu Auļi. Savukārt zviedru Månegarm pēc pilnas programmas izbaudīja iesildītāja statusu - gan publikas visai vēso atsaucību, kas patiesībā bija sagaidāma, kā arī varēja būt arī sliktāka, un ļoti sliktu skaņu. Tas gan visai maz ietekmēja faktu, ka kopumā pasākums bija izdevies. Bildes no koncerta šeit, kā arī diena.lv. Albuma recenzija diena.lv.


Savu debijas albumu 26. maijā prezentēja arī grupa Triānas Parks. Šis pasākums Nabaklab bija krietni vien pieticīgāks, tomēr... teiksim vienkārši, pieticīgāks un krietni vien savādāks. Dziesmu nebija daudz, un tās tika nospēlētas visai akustiskā manierē, salīdzinot ar to, kas ir dzirdams albumā. Pagaidām grupa manī ir spējusi raisīt interesi, un šķiet, ka tā spēj radīt visai interesantas dziesmas. Arī albums, manuprāt, ir labs. Par ko tas viss izaugs, tas jau ir atkarīgs no pašiem un tā, vai šāds roks, lai gan ne tikai, mūsu publikai ir vajadzīgs. Neskatoties uz dziesmām angļu valodā, starptautiski panākumi šobrīd grupai vēl nedraud, kamēr netiks pieslīpēts galvenokārt koncepts, un arī dažas tehniskas lietas. Arī koķetērija ar krievu valodu šķiet vairāk ir saistāma ar lokālo ģeopolitisko situāciju, jo austrumu kaimiņi domāju nesapratīs. Vienvārdsakot, Triānas Parks pagaidām ir saucami par jauniem un perspektīviem. Vērosim.

Albumu iznākšana, bez šaubām, nav tikai Latvijas fenomens, un ārzemju mākslinieku piedāvājums ir tik garšīgs, tik garšīgs, ka par nezinu ar ko sākt. Sāksim, šķiet, manai gaumei pēc nozīmes augošā secībā.

Ozijs aktīvi ķēries klāt visādām sava jaunā albuma Scream popularizēšanas aktivitātēm, kurš pārdošanā nonāks 22. jūnijā, sākot ar cilvēku biedēšanu, beidzot ar online datorspēļu spēlēšanu. Savā twitter Ozijs nemitīgi ievieto kādu informāciju par šā gada Ozzfest. Savukārt 25. maijā Soulfly jau ir izlaidusi savu jauno albumu Omen, un tam par godu jau 14. jūnijā sniegs koncertu Latvijā, šoreiz gan Liepājā, atjaunotajā Fontain Palace. Nu, un īpaši aktīvs savās radošajās gaitās ir Reznors, kas pēc paziņojumiem par NIN došanos atpūtā, maija sākumā paziņoja par grupas How to Destroy Angels izveidi, kuras sastāvā ir arī viņa sieva... ar visai neizrunājumu vārdu (Mariqueen Maandig). Visa maija garumā varēja noklausīties jaunās grupas jaunās dziesmas, noskatīties video u.t.t. un jau šodien ir iespēja bez maksas lejupielādēt grupas jaunā EP dziesmas. Visai straujš notikumu pavērsiens. Cik nu pagaidām var spriest, jaunā grupa faktiski ir tas pats NIN, tikai ar sieviešu vokālu, kā rezultātā tā nedaudz izklausās pēc Collide, bet tomēr ar milzīgu NIN rēgu pār "Eiropu".

Kas sakarā ar koncertdarbību, Rīgā festivāla Metalshow Open Air ietvaros savu līdzdalību pieteica Rotting Christ un Napalm Death. Rotting Christ būs gan redzami arī Hard Rock Laager festivālā Igaunijā jūlija pirmajās dienās. Igaunijā šajā pašā festivālā būs redzami arī Finntroll. Savukārt U2 ir nācies atcelt vairākus koncertus, kā arī piedalīšanos Glastonberijas festivālā. Tas viss dēļ muguras traumas, ko Bono ir guvis gatavojoties koncertiem, un kuras dēļ pārcieta muguras operāciju. Savukārt igauņiem 16. jūlijā Hāpsalu būs iespēja redzēt Megadeth, lai arī ar Big Four koncertu to nevarēs salīdzināt. Arī HIM 17. jūlijā iegriezīsies Igaunijā, Tallinā notiekošajā alus festivālā. Par citu mūziķu aktivitātēm festivālos, un ne tikai pie Jūnija notikumiem.

Maijs gan turpināja nest arī traģiskas ziņas, un lielāko rezonansi no tām izraisīja ziņa, ka 16. maijā Rons Džeimss Dio mira no vēža. Atšķirībā no Dio, kas tomēr nodzīvoja līdz 67 gadu vecumam un bija iespēja atvadīties no tuviniekiem, mazāk veicās Slipknot basģitāristam Polam Grejam, kas 24. maijā tika atrasts miris viesnīcas numurā. Viņš mira 38 gadu vecumā.

Jūnijs

11. un 12. jūnijs - Kilkim Žaibu.

Lietuvas lētā alus un metālmūzikas festivāls šogad pārvācas par teju 200 kilometriem uz Lietuvas dienvidrietumiem. Ardievas sakām ierastajam kempingam "Pluogo Bruoļai" uzreiz aiz Jonišķiem, kas faktiski ir tepat aiz Jelgavas, dodamies tālāk caur Šauļiem līdz Varniai pie Luksto ezera, kas ir tuvāk Klaipēdai. Biļetes sen vairs nemaksā divus litus apsardzes izdevumu segšanai, bet arī festivāls ir krietni vien audzis kvalitatīvi. Šogad vēl Jonišķos pabijušajiem ukraiņiem Nokturnal Mortum, piebiedrojas austrāļi Destroyer 666 un īri Primordial, kas principā komentārus neprasa. Visas pārējās grupas es nemaz nemēģināšu uzskaitīt. Tiem, kam šie vārdi tomēr neko neizsaka, teikšu, ka Kilkim Žaibu ir izsenis iemīļots festivāls latviešu metālistu vidū. Varbūt ir vērts atšķirt jaunu nodaļu festivālu dzīvē?

22. jūnijs - Big Four

Daži entuziasti 22. jūnijā dosies uz Bulgārijas pilsētu Sofiju, lai klātienē vērotu thrash metal leģendu Metallica, Slayer, Anthrax un Megadeth uzstāšanos, tāpat sauktu par thrash lielo četrinieku. Taču arī tie, kas nav gatavi, nav laika, vai kādu citādu iemeslu dēļ nevēlas doties ārā no Latvijas, šo pašu koncertu tiešraidē varēs vērot arī kinoteātrī Parex Plaza. Biļetes jau nopērkamas.

23. līdz 27. jūnijs - Glostonberijas festivāls

Miermīlīgāks, pozitīvāks un visādi citādi grandiozs pasākums jau 40. reizi notiks Lielbritānijā. Protams! Kā jau festivāliem pieklājas, vieta kur izklaidēties tūkstošiem ļautiņu, kas meklē piedzīvojumus uz savu pakaļu. Grupu saraksts lielāks, kā viena otra koncerta apmeklētāju skaits Rīgas klubos. Muse, Scissor Sisters, Gorillaz, Faithless, Slash, Stevie Wonder, Shakira u.t.t. Biļetes gan vairs nav nopērkamas jau krietni sen, tāpēc iespringt nav jēgas. Pirmās divas uzskaitītās grupas gan varēs redzēt tepat Salacgrīvā, Positivus Festival ietvaros, bet neesmu gan pārliecināts, ka arī uz šo festivālu biļetes nav jau izpirktās.

Festivāli, festivāli, festivāli. Telšu, odu, un, vismaz Latvijā, arī lietus laiks. Un varbūt arī iespēja pavadīt Līgo svētkus kaut kur ne tik ierastā vidē, aizstājot galvassāpes, kas saistītas ar gatavošanos svētkiem un to norisi, ar galvassāpēm par ceļošanu un ar to saistītiem apgrūtinājumiem. Nu, tā teikt, ja vells dīda.

Nav komentāru: