piektdiena, 2010. gada 2. jūlijs

Notikumu Apskats: jūnijs / jūlijs

Jūnijs

Tātad, hronoloģiskā secībā:

Valts Pūce un Intars Busulis
9. jūnijā Valts Pūce piedāvāja klausītājiem iepazīties ar moldāvu un latviešu tradicionālās mūzikas simbiozi. Nu, patīk Valtam kaukāzieši. Pasākums notika AB dambī, vietā, kur šobrīd mitinās no telpām izliktais Kapteiņa Enriko Pulkstenis zem nosaukuma Noass. Un tanī visā piedalījās arī Normunds Busulis. Faktiski tās ir trīs lietas, kas noteica šī pasākuma toni - pirmsjāņu folkloras koncerts ar Busuļa piedalīšanos piknikā ar moldāvu vīniem. Lai tur vai kas, pasākums bija visai izklaidējošs. Pašam patika bildēšana. Taču šī visa kontekstā jāgaida rudens un festivāls Portas. Nemēģināšu sameloties, kas ar ko šoreiz kopā spēlēs, bet Valts Pūce noteikti jau visu ir izdomājis, un rudenī tieši muzikālās daļas dēļ būs vērts apmeklēt šo pasākumu.

Primordial
Savukārt 11. un 12. jūnijā bija jādodas uz Lietuvas grandiozāko metāla mūzikas festivālu Kilkim Žaibu, kas šogad pirmo reizi norisinājās Lūksto ezera krastā. Vai jaunā vieta ir labāka par kempingu Plūgo Broliai? Savādāka. Taču skaņa, kas tika piedāvāta šogad, bija tāda, ka to varētu apskaust pat lielākie populārās mūzikas festivāli, un tā nudien nav vienkārši plātīšanās. Plaša teritorija, milzīga skatuve, skaļi mūziķu vārdi, taču visai pieticīgs apmeklējums. Nemēģināšu analizēt iemeslus, vai atstāstīt festivāla vēsturi, jo kāda jēga? Kas nezin, kas ir Kilkim Žaibu, vai nu neizbēgami sasniegs to vecumu, kad varēs apmeklēt šo pasākumu, vai arī turpinās interesēties par citādu mūziku. Tādēļ īsi par galvenajiem māksliniekiem. Destroyer 666 - skaisti, enerģiski, kvalitatīvi. Obtest - atstāja iespaidu, ka nekas viņu daiļradē nav mainījies pēdējo piecu gadu laikā. Varbūt vairāk. Nokturnal Mortum šī festivāla ietvaros uz skatuves kāpa jau otro reizi. Šī bija tik hipnotiska un pārliecinoša uzstāšanās, ka nācās vien secināt, ka esmu ļoti daudz palaidis garām. Nebiju piefiksējis, ka grupa pie ukraiņu tautas melodijām metāla apdarē ir pievienojusi arī Pink Floyd progresijas elementus. Būs jāpievēršas grupas pēdējo piecu gadu daiļradei, kurus esmu palaidis garām. Diemžēl Nokturnal Mortum uz skatuves atkārtoti nekāpa un Ancient Nation vai kāda cita kompozīcija no leģendārā albuma šoreiz tā arī netika atskaņota. Visbeidzot īru Primordial uzstāšanās atgādināja, ka mēdz būt grupas, kuras ir jāklausās ierakstos, vai jābauda dzīvajā. Ieraksts neraksturo grupas uzstāšanos dzīvajā un otrādi. Grupas vokāla sniegums faktiski nogalināja baudījumu. Iespējams ir vēlme būt drūmajiem metālistiem, kas manuprāt vairāk atgādināju pancisku ārdīšanos, taču Primordial vairāk piestāvētu uzstāšanās kāda akustiskā arēnā vai, piemēram, Kongresu Namā.

Jānis Sproģis pasākuma organizatoram
Ģirtam Majoram pasniedz kliņģerus.
16. jūnijā, mēnesi pirms paša festivāla, Andrejsalas peldošajā darbnīcā notika Positivus festivāla iesildīšanas pasākums. Neko daudz vairāk arī nav ko piebilst, vēl jo vairāk, jau pavisam drīz notiks pats festivāls, un tad jau par to varēs parunāt. Varbūt pieminēšu vienīgi to, ka pagājušā gada festivāla iesildīšanas pasākums pagalmiņā likās krietni mīlīgāks un interesantāks. Šī barža bija visai pašaura.






Ziedu nolikšana blakus Vērmanes
dārza estrādei.
Savukārt kaulainā apmeklējusi kārtējo mūziķi. Šoreiz tas ir mūsu pašu Jānis Grodums, kas aizgāja mūžībā, neatgriezās mājās, vai gluži vienkārši mira 15. jūnijā. Ne daudz, ne maz, bet savus piecdesmit un vēl mazliet garu mūžu viņš nodzīvoja. Tādējādi atbalsta koncerts Grodumam 17. jūnijā pārtapa par piemiņas koncertu viņam par godu. Centrālā norises vieta bija Vērmanes dārza estrāde, kur teikt runas, muzicēt un Groduma dziesmas izpildīt steidza dažādas raudzes mūziķi un piederīgie. Tur pat blakus puķu nolikšana un ziedojumu vākšana. Lai arī ar uz Vērmanes dārzu atnākušo skaitu neviens cits sacensties nespēja, taču pasākumi norisinājās arī citur, arī Liepājā.

Heaven Grey jauno dziesmu tekstu
autors Ervīns Francis.
Lai noslēgtu pasākumu maratonu, pirms vēlreiz doties ārpus Latvijas, 18. jūnijā vajadzēja aizdoties uz Melno Piektdienu, kur pašmāju Heaven Grey prezentēja jauno albumu. No latviešu Paradise Lost, kā tos agrāk dēvēja, un varbūt dēvē vēl joprojām, sākotnējā sastāva nav nekas palicis. Gribējās pajautāt, kā tad notika šīs leģendārās grupas nosaukuma pārmantošana. Bet nepajautāju. Taču grupas daiļradē dīvainā kārtā nekas daudz nav mainījies. Joprojām dziesmas tiek rakstītas un dziedātas arī latviešu valodā, pie kā vainojams, šķiet, visai talantīgs jaunietis vārdā Ervīns. Nudien galīgi ne tā, kā Pīts Dohertijs. Taisnības labad, neesmu lielā sajūsmā nedz par Ervīna vokālo sniegumu, nedz par Heaven Grey jauno ierakstu, nedz uzstāšanos. Turpretī Ervīns savā grupā sevi parādīja krietni pārliecinošāk. Grupas nosaukums šķiet ir Katalepsija. Kaut kas nedaudz no Theater of Tragedy, un noteikti diezgan atšķirīgi no Heaven Gery.

Liriska atkāpe arī par citiem albumiem. Ir iznācis arī  Ozzy Osborne albums Scream... kaut kad. Dzirdējis neesmu. Savukārt Reznora jaunais projekts How to Destroy Angels piedāvā, vai piedāvāja, bezmaksas lejuplādēt 6 dziesmu EP.

Nu un visbeidzot Glastonbury festivāls Anglijā. Norisinājās viņš no 23. līdz 27. jūnijam. Bijām gan tikai divas dienas - 25. un 26. jūnijā, un jau tas šķita daudz. Telšu kilometri, putekļi, nevis dubļi kā parasti, karstums, 200 tūkstoši apmeklētāju, dīvaini tērpti cilvēki, no tā visa dīvainākais bija vīrieši tērpti kleitās, ātrās ēdināšanas iestādes, tualešu smārds. Par skaisto - redzēt tur gan tiešām bija ko, un es nedomāju vien māksliniekus. Kā reiz mākslinieki manī epizodiski izraisīja jautājumu, ko es šeit daru, kā arī mazie koncerti man vienmēr ir patikuši daudz vairāk. Taču salīdzinot ar citiem festivāliem, kur uzsvars tiek likts uz muzikālajiem priekšnesumiem, šeit bija interesanti izstaigāt pašu festivāla teritoriju, kurā bija iekārtoti vairāki tematiski laukumi, kur cilvēki ir izpaudušies arī citās mākslās, sākot no apgleznotām atkritumu mucām, beidzot ar grandiozām instalācijām. Visu pat ne uzskaitīt, tādēļ arī nemēģināšu darīt to, kas jau ir un vēl būs uzrakstīts.

Ja runājam par muzikālajiem priekšnesumiem, Muse uz Piramid Stage bez šaubām tika gaidīts visvairāk. Cerams tas, ko bija iespēja redzēt Glastonberijā, Musa atvedīs arīdzan uz Positivus Festival, atskaitot, protms, U2 dziesmas izpildīšanu kopā ar Edge. Taču publikas aktivitāti, kāda tā bija Glastonberijā, Positivus diezin vai piedzīvos. Tam gan ir loģisks skaidrojums. Birtiem ir Muse, latviešiem - Prāta Vētra, un tā ir lietu dabiskā kārtība. Vēl viena lietu dabiskā kārtība ir potenciālais muzikālo priekšnesumu apmeklētāju skaits. Pilna Dziesmusvētku estrāde ir viena lieta, pūlis, kas beidzas kaut kur nesaskatāmā tālienē ir kaut kas pavisam cits. Lai arī pēc Glastonberijas lielās skatuves mērogiem biju diezgan tuvu skatuvei, tomēr lielāko laiku nācās priekšnesumu vērot uz lielajiem ekrāniem. Kādu baudījumu gūst cilvēki, kas to vēro kaut kur stipri vien no aizmugures, man īsti nav skaidrs, taču tā vien izskatījās, ka šai publikai tā ir visai ierasta lieta, lai varētu teikt: "Es Muse redzēju dzīvjā". Uz sevi es šo apgalvojumu attiecināšu vien daļēji, tādēļ lielas cerības lieku uz turpmākajiem pasākumiem.

Jūlijs

Lai arī daudzi festivāli jau ir notikuši, taču festivālu sezona vēl tikai ir iesilusi, un nemaz nemēģināšu uzskaitīt tos visus.

Jau šodien, burtiski pēc brīža, sāksies Metalshow.lv: Hell in the City festivāls un turpināsies nākamās divas dienas. Rotting Christ uzstāšanās autoavārījas dēļ gan ir atcelta. Taču būs iespēja redzēt Caliban un Napalm Death.

16. un 17. jūnijā Salacgrīvā kārtējo reizi norisināsies Positivus festivāls. Glastonberija miniatūrā ar līdzīgu piedāvājumu. Lai gan, protams, ne tik daudz hedlaineru, kā arī ar vairāku pašmāju grupu piedalīšanos. Muse, Scissor Sisters un Stornoway ir abu šo festivālu dalībnieki.

Paralēli no 14. līdz 17.jūlijam Igaunijā norisināsies festivāls Õllesummer, kurā atkal jau būs redzami Scissor Sisters un arī HIM.

Nu, un kamēr pa Eiropu apkārt braukā Sonisphere festivāls, kura galvenais sauklis ir thrash metal "lielā četrinieka" kāpšana uz vienas skatuves, kas realitātē to obligāti gan nenozīmē, tikmēr Megadeth ir atradis iespēju doties uz Igaunijas pilsētu Hāpsalu. Starp citu vieta, kas bagāta ar kultūras pasākumiem, un pils mūrus ir vērts redzēt tā pat vien.

Vasarā ir vēl kaudze ar festivāliem un citiem notikumiem, taču vēl bez to apmeklēšanas ir arī jāpastrādā, tad nu tas būs arī viss šai reizei. Brauciet uz festivāliem, un izmantojiet iespēju par to pastāstīt arī citiem.

Nav komentāru: