trešdiena, 2010. gada 29. septembris

Notikumu apskats: augusts, septembris / oktobris

Atvaļinājumu un festivālu laiks nu ir beidzies, un nākas koncentrēties iesāktiem un jauniem darbiem. Tādējādi arī nav tik daudz laika pievērsties blakus nodarbēm. Ja pavisam godīgi, nav jau arī tā, ka būtu kas daudz noticis, un daudz kur būts pēdējo divu mēnešu laikā. Ja nu vienīgi ir būts mežā pēc sēnēm vai (kur tas laiks, kad ārā bija virs +30) pie jūras. Bet šis tas jau notiek arī mūzikā.

Augusts, Septembris



Jau krietni sen, t.i. 2. augustā, Arēnā Rīga uzstājās britu mūziķis Mika. Šķiet īpaši daudz nav ko atkārtoties, vai gari un plaši stāstīt - Mika bija lielisks. Ļoti talantīga un harizmātiska personība, un ļoti krāšņs un iespaidīgs šovs. Novērtēt priekšnesumu netraucēja arī fakts, ka žanrs galīgi neatbilst tam, kas maini saista mūzikā. Bildes diena.lv un šeit.

Citi muzikāli pasākumi šo divu mēnešu laikā tā arī netika apmeklēti. Arīdzan Marduk un vēl divu black metal apvienību koncerts Liepājā. Taču Marduk koncerts ir pieminēšanas vērts kaut vai tādēļ, ka Marduk pretendē uz Latvijā atcelto koncertu rekordu. Salīdzinoši nesen viņiem tomēr gan izdevās tik līdz Rīgai, un tagad arī līdz Liepājai. Joprojām gaidām arī jubilejas albumu.

30.septembris gan vēl ir priekšā, bet citādi atzīmēšanas vērts ir fakts, ka Rīgā būs Džo Kokers. Noteikti ne pirmo reizi Rīgā, bet iepriekšējā reize šķiet bija tik sen, ka nav pat vērts tās salīdzināt.

Vēl aizvakar tika izziņoti Positivus festivāla norises datumi 2011. gadā. Tas norisināsies 15. un 16. jūlijā. Mūziķi, bez šaubām, nav vēl izziņoti, taču ir nojauta, ka varam atmiņā sākt pārcilāt koncertus, ko organizējuši Positivus. Muse, visdrīzāk, tie nebūs.

Oktobris

27. oktobrī pirmo reizi Rīgā un Latvijā (taču nebūt ne pirmo reizi Baltijā) viesosies ukraiņu Nokturnal Mortum. Mans personīgais - "wow!", ko varētu salīdzināt ar Enslaved, Satyricon vai Darkthrone ierašanos. Ir nojauta, ka nākotnē Ukrainas un Austrumeiropas grupas varētu Rīgā parādīties biežāk. Bet pagaidām ar interesi gaidu Nokturnal Mortum, un arī to, cik skatītāju ieradīsies uz šo koncertu.

Nu, ja kāds dod priekšroku elektronikai nevis metālam, būs iespēja Rīgā redzēt arī Faithless.

Oktobris un kino Rīga būs bagāts ar muzikālām filmām. 2. oktobrī būs filma par Rolling Stones, savukārt jau 7. oktobrī filma par The White Stripes. Abām filmām tikai viens seanss.

Citur

Amazon jau var iegādāties Enslaved jauno plati, lai cik ironiski tas neizklausītos mp3 un iTunes ērā. Nekā plašāk šobrīd nevaru komentēt, taču šķiet nekā revolucionāra albumā nebūs. Enslaved turpina iet savu progresīvā metāla taciņu, apspēlējot skandināvu mitoloģiju. Savulaik šausminoties par muzikālā virziena maiņu, šobrīd jau sāk mākt bažas par grupas stagnāciju. Vai tik izkaltušās lauru lapas nebūtu laiks likt zupā?

Ar albuma fragmentiem var iepazīties Amazon un video no Metal Hammer.

Burtiski šajās dienās jānāk klajā tā dēvēto "kings of black metal" Dimmu Borgir "abraskadabras" albumam. Ironija nav par "kings", bet gan faktu, ka Dimmu Borgir jau krietnu laiku atpakaļ vairāk ir deathblack metālisti, lai gan jebkādas konkrēta žanra regālijas viņu veikumiem nav vērts piedēvēt. Katrā ziņā pagaidām priekšstats par viņu jaunāko veikumu ir visai pozitīvs, kur būs grupai tipiskā pamatīgā produkcija, simfoniskums un smagnējas progresijas elementi. Iespējams šis albums izrādīsies arīdzan plats solis pretī Nightwish faniem. Taču neskriesim notikumiem pa priekšu.

Dažāda informācija, kā saites uz jauno dziesmu un video klipu, Facebook, kā arī viedeo intervija iekš Metal Hammer.

Jau ir pieejams Apocalyptica jaunākais veikums "7th Symphony". Interesanti ir pavērtēt grupas sadarbību ar kārtējiem viesmāksliniekiem, un šoreiz ne tikai vokāla lomā, taču kopumā mazliet vienmuļi. Bez šaubām, ne bez pērlēm. Nedaudz apbēdina, ka čelli ir tik ļoti digitalizēti, ka sāk izklausīties pēc ģitārām, kas varētu norakt Apocalyptica kā unikāla fenomena eksistenci.

Arī grupas System of a Down vokālists, multiinstrumentālists, dzejnieks, un sazin kas vēl, Serj Tankian jau atrādījis savas "nepilnīgās harmonijas" (albums Imperfect Harmonies). Jau ierastajiem lipīgajiem meldiņiem un savdabīgajiem tekstiem, klāt nākuši trīs muzikālu pieeju sintēze. Tankjans ir apvienojis klasiskos rokmūzikas instrumentus ar elektroniskiem bītiem un orķestra skanējumu.

Arī Stoun Sour ir albums, un viņu varēja noklausīties internetā. Dažos vārdos - nav slikti, bet laikam nav īsti priekš manis. Bet "haips" jau liels. Teju vai kaut kāda Gāga.

Kas vēl? Faith No More paziņojuši, ka nekādi albumi nebūs, un grupa tomēr nav lemta pastāvēšanai, neskatoties uz neseno atkal apvienošanos. Kā arī bez manāma trokšņa nāk tā diena, kad klausītāju ausis sasniegs Melechesh jaunais albums.

Drošvien pasaulē notiek vēl miljons lietu, bet vai nu tam visam nav laika, vai intereses.

Nav komentāru: