pirmdiena, 2011. gada 31. oktobris

Notikumu apskats: oktobis / novembris

Oktobris

Par koncertu 8. oktobrī Melnajā Piektdienā daudz nav ko teikt. Aizņemta sestdiena, un nebija vēlmes ļoti iedziļināties. Negura, protams, nospēlēja labi, lai arī performance līdz Kilkim Žaibu līmenim neaizvilka. Toties spranda stīva bija vēl nedēļu. Vienvārdsakot, vairāk tāds satikties, parunāt pasākums izvērtās, un iesildītāji ar dzirdēti tik ar vienu ausi.


15. septembra sestdienas viens no pieturpunktiem bija koncertzāle Palladium, lai paklausītos Annas Kalvi priekšnesumu Rīgas publikai. Šai pašā dienā, braucot uz Jūrmalu, bija mēģinājums iepazīties ar Kalvi daiļradi ierakstā. Secinājums - tik vienmuļi, ka meditēšanai mīkstos pēļos der, taču galīgi nepalīdz koncentrēties un saglabāt možumu, piemēram, pie stūres. Diezgan pamatoti bija gaidīt, ka dzīvais priekšnesums nebūs tik duļķaini vienmuļš. Cerības, protams, attaisnojās.

Šansons, drone, kantrī, Tarantino filmas saundtreks? No viskautkā pa kripitai. Pat padomju Brēmenes muzikantus varēja saklausīt. Spēcīga balss, viena ģitāra, daudz perkusiju, īpatnējas lirikas - tas viss uzprasījās uz to, lai tas tiktu nodēvēts par inteliģentu vai alternatīvu mūziku, lai gan pašas mūzikas, personīgi man, bija mazliet par maz. Drīzāk tāds dzejas deklamējums ar muzikālajām iestrādēm, kuras varētu pārtapt par dziesmām, ja piestrādātu pie muzikālā materiāla. Tas gan varētu laupīt mistisko auru. Vēl, nenoliedzami, mūzika bija ļoti sievišķīga, ko lielā mērā arī pierādīja atnākusī auditorija. Priekšnesuma beigās pietrūka vienīgi balta vienradža vai Pegaza parādīšanās uz skatuves, un pa brīdi piesauktais "devil" nespēja kliedēt šo uzburto margrietiņu smaržu. Ja es meklētu girly-rock, Garbage joprojām būtu mana izvēle.

Toties, vēl bez sarkanās bestijas uz skatuves, varēja pavērot otras daiļā dzimuma būtnes ņemšanos ar perkusijām un īpatnēju mūzikas instrumentu ar plēšām un taustiņiem. Nedz izlikšos, ka es zinu šī instrumenta nosaukumu, nedz arī papūlēšos to sagūglēt, bet īsumā gandrīz akordeons, tikai novietots uz galda guļus. Bet kopumā, koncerts un koncertzāle piestāvēja viens otram. Pirmais iespaids par par Palladium - cērtams kociņš. Ja vēl uz skatuves būs izdevība redzēt kaut ko enerģiskāku, ne tikai mirējus un raudātājus, tad jau varēs piedot arī Tuborg, kā vienīgo dzērienu, kas tuvināms alus nosaukumam.


21. oktobrī bija jādodas uz klubu Godvil, lai paklausītos baltkrievus Lyapis Trubeckoy (Ляпис Трубецкой). Grupas līderis jau kādu laiku ir atmetis kaitīgos ieradumus un pievērsties veselīgam dzīvesveidam. To var novērot ne tikai pēc izmaiņām ārējā izskatā, bet arī pašironiskajos dziesmu tekstos. Arī dziesmas kopumā ir mainījušas salīdzinot ar deviņdesmitajiem gadiem, un problēmas ar alkoholu ir nomainījušas problēmas ar režīmu. Grupas koncerti Baltkrievijā ir aizliegti, dziesmas Grai (Грай) un Belarus Freedom ir aizliegts Baltkrievijā atskaņot, kā arī Mihaloks (Сергей Михалок) ir saņēmis uzaicinājumu uz prokuratūru, visdrīzāk, sakarā ar izteikumiem intervijās beidzamā laikā. YouTube var sameklēt, ja ir vēlme.

Lai vai kā, šī grupa ar stāžu ir garā jauna un spirgta. Varbūt, vienīgi, viedāka par koncerta vidējo apmeklētāju. Ska, regejs, panks, roks – tas viss bija enerģiski, sirsnīgi un, varbūt, arī nedaudz dusmīgi. Protests izskan ne tikai pret konkrētām personālijām, konkrēto situāciju atsevišķā valstī, bet arī pret garīgu degradāciju un notrulināšanos kā tādu. Dziesmas no „vecajiem, labajiem laikiem” koncertā neizskanēja, un izskatās, ka grupa izvairās no šī perioda un pajoliņu imidža, kas gan ir izskanējis arī intervijās. Toties bija iespēja izglītoties postpadomju telpas alternatīvā skatuves vēsturē, jo grupas repertuārā ir parādījušie vairāki dažādu žanru kaveri. Vienārdsakot, grupa dalījās ar svēto dvēseles liesmu ar tiem, kas dvēselē palikuši jauni, un atsevišķiem divdesmitgadīgajiem onkuļiem būtu ko pamācīties no šiem jauniešiem, kas iesoļojuši pusmūžā. 

Novembris

2. novembris - 30 seconds to Mars Arēnā Rīga. Kā šodien pusaudži sāks Helovīnot, tā trešdien beigs Marsot. Cerams, ka slēgtās telpās šīs grupas priekšnesumi ir krāšņāki. Ja ne, laikam jau Eiropas provincēm tāds nepienākas.

3. novembrī ceļš atkal mērojams uz Melno Piektdienu. Tur uzstāsies grupa ar stāžu Amorphis. Šiem jūnijā jauns albums esot. Nemetīšos par lielu grupas fanu, bet vārds pats par sevi predefinē to, ka vajadzētu aiziet. Savulaik Skyforger, pēc koncertturnejas pa Somiju, ir spēlējuši Amorphis kaveru (kurai dziesmai, neatceros, neprasiet). Domājams, tas tomēr nav iemesls, kāpēc Amorphis iepriekšējais albums saucās Skyforger?

10. novembrī rokgrupa Laime Pilnīga ir nolēmusi uzstāties akustiski. Jeb MTV paaudzes terminoloģijā - unplugged. Koncerts „Laime Pilnīga unplugged under the parachute" notiks Artelī. Nav pati pazīstamākā grupa, bet galīgi par zaļiem gurķiem arī nenosauksi. Varētu būt vērts.

11. un 18. novembrī grupas Skyforger un SIA Radikal apvienos savus spēkus jaunatnes audzināšanā, un abos valsts svētkos sniegs koncertus. Lāčplēša dienā grupas koncertēs Rīgā, Strēlnieku laukumā. Pieredze rāda, ka vēja brāzmas spēj lauzt ne tikai kokus, bet arī skaņa ir visai materiāla lieta, un var tikt aiznesta projām, tāpēc manī ir zināmas bažas par to, kādi aparāti būs uzstādīti Ušakova priekšnamā koncertam, kurā tiks slavināti varonīgo latviešu vārdi? Taču, domājams, klubā Fontaine Palace valsts dzimšanas diena tiks nosvinēta pienācīgi, un pilnā sparā.

Un vēl simt un viens koncerts, bet dod dievs vismaz uz diviem no šiem aiziet.

Albumi

Slinkums liels, un kamēr uz galvas neuzkrīt, neesmu īpaši iesprindzis pat painteresēties, kur nu vēl noklausīties. Drillēju vecos gabalus. Bet šis tas ir dzirdēts.

Ляпис Трубецкой - Весёлые Картинки. Tā arī nesapratu, ir albums iznācis taustāmā formā, vai nav, bet lejupielādei grupa to jau izlikusi bija martā. Nu, pēc ziedojuma principa. Ja salīdzina ar dažiem iepriekšējiem, šis albums ir tāds liriskāks. Dziesmas ir ļoti dažādas. Tai skaitā šinī albumā ir Lukašenko nemīlētais Grai (Грай), kā arī kaverversija dziesmai Afrika no grupas Комитет Охраны Тепла. Kontrasti mulsina, bet dziesmas, jāatzīst, spēcīgas.

Red Hot Chili Peppers - I'm With You ir izraisījis vislielāko pārsteigumu. Pirmais singls, lai arī šķita dīvains, tomēr likās ok. Albums, lai cik gaidīts, kopumā šķita tik vienmuļš, ka vajadzēs saņemšanos, lai noklausītos līdz galam. Ok, ko tad es gaidīju, jo lai vai cik rock birkas kabinātu, popmūzika paliek popmūzika. Bet bija taču, kādreiz. Bija! Būtu tad labāk Navarro atpakaļ ņēmuši.

NightwishImaginaerum būšot pieejams jau novembra sākumā. Kā jau minēju iepriekš, šis ir konceptalbums, un būšot arī filma. Pretendenti uz promo diskiem jau to ir nosaukuši teju pa gada albumu. Cik līdz šim ir sekots līdzi, grandiozumu just var uzreiz, bet ir nedaudz bail no pārlieka naivuma.

Nav komentāru: