piektdiena, 2011. gada 1. aprīlis

Notikumu apskats: marts / aprīlis

Joki mazi. 1. aprīlis ir klāt. Tādēļ ātri, kamēr vēl nav pienākušas aprīļa beigas, jāpastāsta par to kas bijis, un kas būs.
 
Marts

LU lielā aula 13. martā piedzīvoja ko nebijušu. Taisnības labad jāteic, ka nebijis notikums tas bija gan Rīgai, gan Latvijai kā tādai, jo pirmo reizi pie mums viesojās Laibach. Bija jocīgi doties uz ēku, kur kādreiz diendienā tevi mēģināja padarīt kripatiņu gudrāku un labāku, lai redzētu un dzirdētu kaut ko tik neviennozīmīgi vērtētu. Pie vēsturniekiem - tie kopā ar ģeogrāfiem vienmēr bijuši traki ļautiņi. Bet Raiņa bulvāra 19. ēkas lielajā aulā rādīt šitādas neķītras bildes un ļauties militāriem maršiem, tas ir kas neiedomājams. Bet visādi citādi lieliska vietas izvēle konkrētā žanra māksliniekiem. Pārsist šo varētu vienīgi Sapņu Fabrika, bet tikai ar norunu, ja paralēli ēka kalpotu saviem iepriekšējiem mērķiem, kad tai apkārt bija balts žogs, un pie ieejas dežūrēja zaldāts ar Kalašņikovu.

Bet tagad nopietni, par vienu svarīgu iniciatīvu, kas gan šogad norisinājās jau otro reizi. 18. martā tika sadalītas beidzamās mūzikas balvas, un šoreiz laureātu vidū bija ekskluzīvi metālmūzikas un rokmūzikas pārstāvji. Likumsakarīgi, ka pasākums norisinājās klubā Melnā Piektdiena. Pasākums pieticīgs, mājīgs, bez mēģinājumiem uzlēkt augstāk par savu pakaļu, un jāatzīst, nav jau arī tā, ka potenciālo laureātu būtu ārkārtīgi daudz. Līdzīgi kā populārās mūzikas skatuvei, arī šinī mūzikas lauciņā ir savas Dieviem pietuvinātās autoritātes, kuras pārējos pretendentos iedveš bezcerību saņemt kādu balvu. Taču bija arī daži pārsteigumi.


Taču pirms ķerties pie laureātu uzskaitīšana, neliela liriska atkāpe par šo iniciatīvu apbalvot tos mūziķus, ka akurāt nebrauc uz Eirovīzijām, nelien televizorā un dzeltenajā presē, un faktiski ir mūzikas entuziasti. Pirmkārt, ir patīkami, ka Latvijā parādās jaunas rokgrupas, un, kaut arī kūtri, tās palēnām tiek pieņemtas "mataino" saimē. Lai piedod "rokeris Kaža" un citi mūzikas ierakstu Gada balvas ieguvēji, bet man ir citāds priekštats par rokmūziku. Rebel Riot, Relicseed un citas Rock 'N' Riga izaugušās grupas krietni atsvaidzina ierasto kārtību, un ienes savādāku rokenrola garu. Tomēr enerģijas apmaiņa, kas koncerts pēc būtības arī ir, krietni atšķiras no metālistu pārlieku nopietnās, gaisā plūstošās violetās enerģijas. Un, lai arī cik jauka, nepiespiesta atmosfēra valdītu jau minētajās rokbārā, mūzika vairāk iegūst no Melnās Piektdienas skatuves. Protams, savi elki, zvaigznes, izpratne par lietu kārtību un iedibinājusies tradīcija metālistu vidū ir spēcīga, kuras pamatā vienmēr ir bijis jautājums "true"? Šī uzstādījuma sakarā puvuši tomāti un olas tiek arī lielajām zvaigznēm, tiklīdz deguns tiek apsildīts ārpus noslēgtā loka. Arī subkultūru dalījums ir krietni striktāks, atšķirībā, piemēram, no Lietuvas. Pie mums subkultūras ir krietni nošķirtas, katra ar saviem klubiem, krogiem, informatīvo telpu, lai arī mietpilsonim ir grūti atšķirt vienus "melnos"  no citādiem "melnajiem". Viena no spilgtākām "true" jēdziena nozīmes ilustrācijām ir kaut vai interneta resurss truemetal.lv. (Название та какое!) Taču, lai arī kādas ideoloģiskas domstarpības rastos jauniešu maksimālisma nomāktajos prātos, tieši Melnā Piektdiena un ar to saistītie cilvēki ir nākuši ar iniciatīvu šādam pasākumam, kas pēc būtības ir vienīgā alternatīva Kora Karu, Eirovīzijas, Latvijas Radio 2 un Mikrafona ierakstu produkcijas patērētāju kultūrai. Es drīzāk ticu, ka tieši šinī pasākumā varētu tikt pārvarēts genocīds pret savādāko, citādo. Taisnības labad jāmin, ka metālisti šogad ir tikuši pie savas pirmās Mūzikas ierakstu Gada balvas, kas lielā mērā bija pārsteigums visiem.

Bet tad nu pie vārdiem un nosaukumiem. Pasākumā laureāti uzspēlēja katrs pa trim, četrām dziesmām - spēlēja Rebel Riot,  Relicseed, Flying, Preternatural, pirmo reizi Melnajā Piektdienā spēlēja Sovvaļnīk u.c. Pauzēs starp grupu uzstāšanos tika sumināti mūziķi, dzērāji un citi labi cilvēki. Tad nu metālmūzikas Gada balvas laureāti par 2010. gadu ir sekojoši:

Gada labākā jaunā grupa: Rebel Riot (Nighttales, Malduguns)

Gada labākais vokālists: Jānis Umbraška - Flying  (Elīna Gindra - Nighttales, Jānis Boļšaks - Sanctimony)

Gada labākais albums: Skyforger - Kurbads (Heaven Grey - Falling Mist, Sovvaļnīks - Bolts susātivs)

Gada labākā koncertgrupa: Preternatural (Frailty, Skyforger)

Gada labākais mūziķis: Guntars Endzelis - Rūsa, Moral Free, ģitāra (Edgars Rakovskis - Relicseed, SIA Radikal, DSM, ģitāra, Edmund Vizla - Frailty, ģitāra)

Labākā grupa: Skyforger (Frailty, Heaven Grey)



Bilžu paraksti redzami ejot uz Flickr.

Aprīlis

Tātad, jau šodien, 1. aprīlī, Nabaklab sāk trīsdiennieku. Šodien panku karogs plīvos, un spēlēs PND un Inokentijs Mārpls. Būs arī meitenes. Rīt vakars pretendē uz smagās mūzikas titulu, un spēlēs Sanctimony un Enhet. Meitenes nebūs, bet būs ārzemnieki un plašu meistari. Savukārt svētdien būs kaut kas, par ko man ir maza nojausma. Ir... bet nav. Vienvārdsakot citēju: "...savu pirmo koncertu piedzīvos Regnāra Vaivara un Kaspara Rolšteina projekts “Orchestral magnetophons in the dark...". Tad nu... daudz laimes klubam.

2. aprīlī, Miera ielā 12 tiks atklāta... Skaņu Meža vēstniecība. Neuzskaitīšu visu, kas tik šī vieta nebūs, jo tā būšot tik pat multifunkcionāla kā Arēna Rīga. Nu labi, sporta pasākumi laikam tur nenotiks, bet katrs interesents un idejas cienītājs, kas būs izvingrojies un, pieļauju domu, arī nebūs pārāk izsalcis, varēs jaunajā mītnē dabūt visu pārējo. Viesmīlīgās telpas vērs durvis vaļā pulksten 18.00, spēlēs arī daži mākslinieki.

8. aprīlī klubā Sapņu Fabrika uzstāsies YouTube zvaigzne Dub Fx. Savdabīgs jaunietis, kas neskatoties uz žanra robežām, varētu šķist interesants daudziem. Latvijā esot jau bijis. (Dobelē, vai?) Kas šo grupu iesildīs, man ir pat bailes teikt.

8. aprīlī klubā Melnā Piektdiena, kur gan citur, uzstāsies amerikāņi Obituary un zviedri Grave. Grupas PeR vietā būs cita pataloģija - amerikāņu grupa Pathology.

10. aprīlī, tur pat Melnajā Piektdienā, uzstāsies grupas Onslaught, Suidakra un Debauchery. Uz Suidakra apskatīties var vest arī meitenes.

Nu tā kaut kā. Ko jūs darīsiet aprīļa otrajā pusē, es nezinu. Drošvien, stādīsiet kartupeļus.

Citur

Jūs taču zināt, kas ir Guano Apes? Kāpēc es tā prasu? Nē, grupa jau it kā populāra... bija. Taču diskogrāfija šiem nav diez ko liela, un kopš 2000. gada albuma Don't Give Me Names nekā diži ievērības cienīga viņu aktivitātēs nav bijis, ja neskaita kaut kādus dīvainos ierakstus un kompilācijas die hard faniem.Tad nu lūk, aprīlī šie laiž laukā albumu Bel Air. Savukār jūlijā šie pat uzstāsies jaunizceptajā festivālā Summer Sound Liepāja. Pat nezinu ko piebilst, vai kādu emocionālo fonu piešķirt šim notikumam. Nu, varbūt arī Farmer Boys varētu izdomāt atsākt darbību. 2008. gadā šie kaut ko pat mēģināja.

Albumi

Dienas gaismu ir ieraudzījusi, tā it kā tai būtu acis, Burzum jaunā plate, tā it kā to varētu atskaņot uz vinila atskaņotāja, Fallen. Nu ko, Ērikam Stendziniekam būs ko klausīties, un par ko twitteror. Ar nepacietību gaidu, kad ieraudzīšu viņu Melnajā Piektdienā kratām pačku, nu kaut vai pie Rūsas. Par laimi Vikernesu vairs ne ar ko nepārsteigsi, pēc tam, kas notika tad, kad viņš savu pirmo albumu, pēc atgriešanas brīvībā, gribēja nosaukt White God. Bet par solīto Filosofem un Hvis Lyset Tar Oss, ir krietni vien labāk, par to šaubu nav. Un piesauktie par zelta klasiku kļuvušie albumi arī nav tukša muldēšana. Tomēr kaut kā tā ķīmija neveidojas. Kaut kāds Paranoid (Black Sabbath) skanējums, kurš Burzumiski vienmuļi caurtek albumu, ar tik pat vienmuļu vokālu. Bet kā jau teicu, salīdzinot ar Belus galīgi nav slikti, un Burzum var jau sāk uzskatīt par visai vērā ņemamu notikumu, ne tikai dzeltenās preses slejās.

Uz mēneša albuma titulu varētu pretendēt Amon Amarth albums Surtur Rising, kas izdots ar Metal Blade gādību. Neko diži tālāk par Death by Fire grupa nav tikusi, un būtu arī muļķīgi pazaudēt seju un pamatīgo fanu bāzi, bet ir arī pa kādai interesantākai kompozīcijai, no kurām man jau visvairāk patīk trešīgais Destroyer of the Universe. Kā nu bez kādas episkas balādes, un, protams, cilvēku prātus nespēj atstāt vienaldzīgi kaveri, tādēļ šī albuma sakarā Amon Amarth ir atvēzējies uzreiz uz trim skaņdarbiem. Limitētajā diska versijā tiek solīti kaveri Kiss un Accept, bet iTunes ir iegūstama System of a Down dziesmas kaverversija. Tā, sķiet, ir zviedru nodeva Amerikas tirgum.

Nupat esot iznācis meiteņu grupas Within Temptation albums The Unforgiving. Šis ir pirmais holandiešu konceptuālais albums ar speciāli tam radītu mūziku, komiksiem, īsfilmām u.c. interneta laikmeta parādībām. Dzirdējis, protams, neesmu, tāpēc jātic vien uz vārda tam, ko saka paši mūziķi, un saka viņi to, ka šis grupai būs jauns muzikāls virziens.

„Šķiet, ka, rakstot jaunā albuma dziesmas, esam atgriezušies pie mūsu 80.gadu elkiem – „Sisters Of Mercy” un „Marillion, „Europe” un „A-Ha”, „Depeche Mode” un „Metallica”,” stāsta grupas ģitārists Robert Westerholt.

Arī marta beigās vajadzētu būt iznākušam brāļu Maksa un Igora Kavalera projekta TheCavalera Conspiracy albumam Blunt Force Trauma. Solfly jaunākais veikums Omen bija visai iedvesmojošs, tādēļ ir interesanti, ko tad Makss ir sastrādājis kopā ar brāli. Vērtēt neņemos, bet pagaidām priekšstats ir radies, ka tas ir tīrs thrash Kavaleru ģimenes stilā - ejam uz studiju, un vienkārši rakstam iekšā to, kas mums tur sanāk.
Vēl viens konceptuālais albums top vēl vienas episki simfoniskas grupas izpildījumā. Nightwish albumu sola gan tikai 2012. gadā, taču darbs aktīvi notiek jau tagad. Somi, kas tagad saucoties somi / zviedri, ir atvēzējušies uz veselu orķestri un pat filmu. Par orķestri - YouTube var redzēt diezgan amizantu video, kā tiek rakstīti daži grupai mazāk raksturīgi instrumenti. Ieraksts notiek Londonā. Ir arī jau saplānoti pirmie pasaules tūres koncerti, kas sāksies ASV nākamā gada janvārī.

Vienvārdsakot, punķi un asaras, no kā būtu jātop kaut kam grandiozam. Tā vien šķiet, ka nopelniem bagātie mūziķi tuvāko gadu laikā no sevis grib izspiest vismaz vēl vienu The Wall.



Nu tā, mīlīši, šim mēnesim arī viss. Uzreiz saku, kļūdas labošu iespējas robežas. Neapbižojiet Stendžu, meklējiet vasaras riepas, bet neaizmirstiet par cīruļputeni, un tādā garā.

Nav komentāru: