ceturtdiena, 2011. gada 6. oktobris

Notikumu apskats: septembris / oktobris

Septembris

Atzīšos, pirms došanās uz filmu Pearl Jam Twenty, 20. septembrī, neko daudz par grupas Pearl Jam dalībniekiem nezināju. Es pat ļoti ilgi nezināju, ka tas ir grunge, jo klausījos es vienkārši rokmūziku. Tādēļ filma deva iespēju man ielūkoties grupas vēsturē un mūziķu sejās. Toties es zināju dziesmas. Morāle? Drošvien morāles nav, vien tik daudz, ka man bija interesanti paskatīties, kas ir tie cilvēki, kas ir radījuši to mūziku. Tā teikt, saņēmu atbildes uz nekad neuzdotiem jautājumiem - kas, kad un kāpēc?

Bet vēl bez tā, ka filma man patika, filmu varētu raksturot kā sērīgi pozitīvu, un pavisam noteikti arī emocionālu. Filma par to, no kurienes tam visam aug kājas, par notikumu virkni, kas grupu ir novedusi līdz šodienai, par grupu, kas bija un ir savādāka, salīdzinājumā ar citām. Filmā nav seksa, narkotiku un tā rokenrola, kas ir aiz skatuves. Bet filmu noteikti jāredz, īpaši jauniešiem, kas sapņo tikt līdz zvaigznēm debesīs. Filma ir par patiesumu un mēģinājumiem nepazaudēties pēkšņās slavas priekšā. Slavas, kas nākusi tieši pateicoties patiesumam. Kā mēs zinām, ne visiem toreiz tas izdevās.

Oktobirs

Jau sestdien, 8. oktobrī, aizejot uz klubu Melnā Piektdiena, būs iespēja dzirdēt frāzi: "We are Negura Bunget from Transylvania". Kas gan nav gluži taisnība, bet Rumāņi viņi nudien ir. Tāda multiinstrumentāla atmosfēriska black metal grupa, ar mainīgu sastāvu, un tradicionāliem mūzikas instrumentiem. Kā stāsta zinātāji, no vairākiem dzirdēties koncertiem, tieši koncerts Melnajā piektdienā iepriekš ir bijis viens no labākajiem.

Tie, kas nav bijuši uz Palladium nobirdināt asaru Dēmiana Raisa mūzikas pavadījumā, var pretendēt uz Kaiser Chiefs 12. oktobrī. "Rubī, rubī, rubī" esot iekļuvusi kaut kādā tur lipīgāko popdziesmu topā. Laikam ar to pietiek. Pieņemu, ka vēl strēķītis dziesmu arī ir zināms, ja radio aparāts nav svešs. Nu, bet ja tu klausies radio LOL, tad jau, laikam, tev jau biļetes ir ķešā. Pārējām tumšajām dvēselēm es, laikam, nemēģināšu iestāstīt, ka tas ir kaut kas obligāti apmeklējams.

Vai esat bijis klubā Godvil? Nē? Tad to var mēģināt darīt 21. oktobrī. Rīgā viesosies baltkrievu ska-punk grupa Ляпис Трубецкой (Lyapis Trubeckoy). Ja jāmēģina raksturot žanrs, tad ska meets punk rock meets "mūzika iereibušiem cilvēkiem" (jebšu Labvēlīgais Tips). Bet vispār, grupa ir tik sena kā šī pasaule, vai vismaz postpadomju ēra noteikti, tāpēc ir jābūt vakar beidzot nolikušam malā trijdeksni, lai nezinātu vismaz par šādas grupas eksistenci. Kas attiecas uz ska, tad tas vairāk izpaužas grupas daiļrades 21. gadsimta daļā. Katrā ziņā mūzika cilvēkiem ar ironisku attieksmi, pancisku vienkāršību un vēlamas arī krievu valodas zināšanas. Baltkrievu? Nu, varēs kaut kā arī iztikt.


Lai jūs nepadomātu, ka grupa ir prasti krievu gopņiki, viņiem ir arī nopietnākas dziesmas, ne tikai visāda ālēšanās.

Ja nu gadījumā man atkal ir slinkums, vai rodas kāda kavēšanās, pieminēšu, ka pašā novembra sākumā būs arī gaudojošais 30 Seconds to Mars. Vienvārdsakot, nemanāmi ir atnācis rudens, un varu derēt, ka ir vēl miljons koncertu, par kurus es esmu gluži vienkārši aizmirsis pieminēt.

Albumi

Pavisam īsi. Sepultura - Kairos. Neredzu iemeslu slavas dziesmām, jo tāds godīgs old-school metāls vien ir. Lasīju viedokli, ka, salīdzinot ar Soulfly jauno plati, šis esot šedevrs. Nezinu gan. Soulfly, manuprāt, tomēr to visu thrash bīda uz priekšu, nezaudējot seju. Sepultura nu tik ļoti baidās pazaudēt seju, ka ekspluatē savu vārdu un klasisko death un thrash. Bet citādi nav slikti, un ņemot vērā, ka A-lex dēļ sava koncepta bija pirmais albums, pēc Maksa bonifācija brīvdienām, kuram es pievērsu uzmanību, tad šis pat neliek neizpratnē šķobīt ģīmi.

Opeth - Heritage. Grūts albums. Itkā jau Opeth, "uh" un "eh", un nevar noliegt, ka tur kaut kas ir, bet tāda aizgrābiena kā Blackwater Park nav. Labi, nevajag, protams, mušas jaukt ar kotletēm, bet ko tur padarīsi - ja ir viens labs albums, tad ir, un visu gribās mērīt pēc viņa. Bet... jāpaklausās vēl. Ir diezgan maz klausīts, un, drošvien, šim transgalaktiskajam lidojumam vajag ļauties kādos komfortablākos apstākļos bez stresa un ārējiem kairinātājiem.

Nav komentāru: