otrdiena, 2010. gada 6. aprīlis

Notikumu apskats: marts / aprīlis

Marts

Neliela atrakstīšanās sakarā ar ikmēneša notikumu aprakstu. Bez šaubām centrālais notikums martā bija Rammstein koncerts. Vēl jo centrālāku to padarīja fakts, ka Brasā plīsa maģistrālā ūdens caurule, tādējādi atstājot pusi Rīgas bez ūdens. Vieniem bubuļi bija koncerta organizatori, kas it kā riskēja ar 11 tūkstošu cilvēku dzīvībām, citiem - Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, kas acīmredzot grasījās dīzeļdegvielu dzēst ar ūdeni. Rodas vien jautājums, kas būtu noticis, ja caurule būtu plīsusi koncertam jau sākoties, un ugunsgrēks sāktos vēl pirms kāds apjaustu, ka ūdens pilsētas ūdensvadā nav? Kurš tad būtu vainīgais? Lai nu kā, pilnībā atbalstu to, ka koncerts tomēr notika, un pilnībā atbalstu grupu, kas atteicās riskēt ar savu reputāciju, atsakoties no iespaidīgākiem šova elementiem. Šovs tik tiešām bija grandiozs, un vietā ir izteikumi, ka diezin vai tuvākā nākotnē ko tādu Rīga pieredzēs.

Kā pierādījums šim apgalvojumam vēlāk nāca arī ziņa, ka Latvijai ies secen U2 koncerts, jo dažādu iemeslu dēļ, to nevar pie mums noorganizēt. Vērojot koncertdzīves īpatnības Baltijā, jāteic – uz to arī gāja. Nedomāju, ka atkal pienāks laiki, ka visa koncertdzīve reģionā pārcelsies uz kaimiņvalstīm, taču domāju, ka Rīgā tiks organizēti koncerti tikai ar to grupu piedalīšanos, kurām nebūs pārāk daudz prasību, kā arī simtsporcentīgi izpārdodami koncerti.

Bija arī daži citi izklaides pasākumi, kā, piemēram, Stomp, taču slinkums meklēt bildes, kurām pierakstīt kaut ko klāt, tādēļ ķersimies pašmāju rokmūziķiem. Skyforger pēc ilgāka laika ir aktivizējušies. Uzstāšanās Mūzikas ierakstu gada balvā, ziņas par piedalīšanos metālistu recepšu grāmatas tapšanā, nu un visbeidzot ziņas par līgumu ar Metal Blade un albuma Kurbads drīzu iznākšanu. Publikai jau ir atrādītas dziesmas Ķēves Dēls un Pazemē. Atzīšos, sen nav bijis tik ļoti pozitīvas attieksmes pret kādu gaidāmu albumu, publiskām aktivitātēm un grupu kā tādu. Atgriezusies patīkama gaidīšanas svētku sajūta. Iespējams tas ir tādēļ, ka neesmu iedziļinājies radošo moku aizkulisēs, un patērēju informāciju tāpat kā vidējais latvietis, kas saņēma prieka vēsti par gaidāmo albumu un prezentācijas koncertiem. Atgādināšu, ka ar Pērkoņkalvi bija ilga mocīšanās, kas rezultējās albuma iznākšanā ar vācu izdevēju Folter Records palīdzību. Albuma prezentācijas koncerts būs 8. maijā. Iemesls aiziet uz šo koncertu ir ne tikai jaunais albums, fakts, ka Skyforger dzīvajā nav dzirdēti ļoooooti ilgi, bet arī grupas Månegarm piedalīšanās.

Ne tik grandioza ziņa, vismaz man, ir Preternatural EP iznākšana. Taču noteikti interesants likās fakts, ka to var noklausīties un lejuplādēt bez maksas. Cik saprotu, gluži aiz izmisuma šāds solis netiek sperts, bet gan stratēģiski un izsvērti. Ja nemaldos, Skandināvija šo grupu jau paspējusi novērtēt.

Nu, un vēl viena visai ievērības cienīga ziņa ir filmas It Might Get Loud parādīšanās uz kino Rīga ekrāniem. Neesmu redzējis, bet ļoti pārdzīvošu, ja ikdienas rutīnas dēļ palaidīšu to garām. Noteikti jāredz visiem, kam patīk rokenrols. Filma par trīs paaudzēm, trīs lielām zvaigznēm, un to, ko tās var sadarīt sanākot kopā.

Visādi citādi mūzika tiek rakstīta, albumi tiek izlaisti, koncerti notiek, un es tam visam kaut kur pa vidu apmeklēju kino, aizeju uz kādu mūzikas klubu, krāsoju olas un apceļoju Baltiju. Citiem vārdiem sakot, ja uz galvas kaut kas uzkrīt, pieņemu kā Dieva dāvanu, bet visādi citādi gaidu vasaru, gan jau uz kādu festivālu arī sanāks aizdoties. Un tur jau uz vietas redzēs, vai mūs sagaida Lēdija Gāga, vai kāds cits zvērs.

Aprīlis

17. aprīlī jādodas uz Arēnu Rīga vaigā skatīt Metallica. Gan jau vaigā nekas būtiski nav mainījies, ja nu vien nogurušāks skatiens, un gadi liek par sevi manīt, taču ir cerība, ka šoreiz Rīga varētu sagaidīt patiešām labu šovu no vecajiem zēniem. Otra cerība saistās ar to, ka ķeksīša nācēju īpatsvars būs mazinājies, ja reiz viens Rīgas koncerts ir pārcelts uz Tallinu.

Bet vēl pirms tam 9. aprīlī varēs satikt grupu Skyforger klubā Melnā Piektdiena. Koncerts tas vēl nebūs, bet iespēja dzirdēt jauno albumu un citas aktivitātes gan. Kaut kad aprīlī jau jābūt arī albumam.

Bet visādi citādi turpinām gaidīt vasaru, starp šašlikiem neaizmirstam arī aiziet uz kādu klubu, piemēram, Nabaklab, kas tikko kā atvēries, nu un vispār klausāmies roku un piedzīvojam rokenrolu. Uzskatīšu arīdzan par personīgo apņemšanos, citādi dzīve paiet popkornā un metālā.

Nav komentāru: