otrdiena, 2010. gada 28. decembris

Notikumu apskats: decembris / ar skatu nākotnē

Lai gan decembris vēl ne tuvu nav galā, taču pēc visiem šiem piparkūksvētkiem nav nekādu plānu un vēlmes kaut kur doties, kā vien mājās veģetēt, un krāt veselību un spēkus jaungada svinībām. Tādēļ atliek vien savilkt galus, salikt punktus uz "i", rezumēt aizvadītā mēneša un gada notikumus.

Decembris

Traumatiskie "džinglbeļi", lai arī nopostīja savu daļu pelēko šūnu, tomēr nespēja gūt pārliecinošu nokautu, jo decembris bija pārsteidzoši bagāts uz koncertiem.

Publika Therion konceta laikā, Melnā Piektdiena.
Diezgan iespaidīgu koncertu, saviem izmēriem, 2. decembrī piedzīvoja klubs Melnā Piektdiena. Otro reizi Rīgā viesojās Therion, un piedāvāja reizēm saldsērīgu, reizēm episku un enerģisku muzikālu baudījumu. Vizuāli priekšnesums gan atstāja dalītas jūtas. Vai varēja būt mazāk teatrāli, vai tieši otrādi, vairāk šova elementu? Vai notikušais piestāvēja grupas muzikālajai daiļradei, un vai no tā necieta skanējums? Kā būtu, ja būtu? Lai vai kā, koncerts bija izdevies, baudījums gūts, un noteikti Therion dotos skatīties vēlreiz, ja vien rastos tāda iespēja.

Kaupers un Jubalts uz skatuves "mēles", Arēna Rīga.
Diezgan negaidīti sanāca apmeklēt Prāta Vētras pēdējo desmit gadu retrospekcijas koncertu. Abi koncerti, 10. un 11. decembrī, kā zināms bija izpārdoti, kas, protams, nav nekāds pārsteigums. Kas man bija pārsteigums, ir fakts, ka Prāta Vētras fani nenoveco. Savi divdesmit gadi uz skatuves it kā būtu, taču visas vecās anekdotes paliek spēkā. Kas mani nepārsteidza, ir fakts, ka Prāta Vētra tomēr ir meiteņu grupa. Feminā dominance bija nepārprotama. Tas, savukārt, daudziem līdzpaņemtajiem pavadoņiem lika pierādīt savu vīrišķību ar nevajadzīgiem komentāriem, izsaucieniem un fona troksni.Visādi citādi koncerts kā koncerts. Kvalitatīvs skanējums, kvalitatīvs apgaismojums un vizualizācijas, un tas viss uz milzīgas skatuves. Nekādu pārcilvēcisku izdarību vai nekad iepriekš neredzētu triku.

Arīdzan par grupas Instrumenti koncertu bija zināms sen, taču nebija skaidras vīzijas, ka tas tiks apmeklēts. Kad kļuva skaidrs, ka būs iespēja to redzēt, tas tika gaidīts ar interesi, taču bez ekspektācijām, un tādēļ tas patīkami pārsteidza. Neviens pirotehnikas brīnums nespēj tik ļoti sajūsmināt, lai cik grandiozs tas arī būtu, ja tas nepārsteidz un ir paredzams, tādēļ priekšnesums Sapņu Fabrikā šinī ziņā noteikti nelika vilties. Šovs bija veidots tā, ka vairākos brīžos nācās sajusties apmuļķotam, vai tikt pārsteigtam nesagatavotam. Arī ar grupas muzikālo sniegumu bija iespēja iepazīties vairāk, kā tikai ar radio atskaņotajiem singliem, un atklāt pavisam citādas izpausmes, kā varētu šķist pirms koncerta. Lai neturpinātu sapīties teikuma konstrukcijās, teikšu vienkārši, patīkams pārsteigums, un noteikti ir vērts atkārtot.

2010. gads

Nu ko, tad arī īsumā par iespaidīgāko šogad. Ne pašsaprotami, taču neapšaubāmi, ka Metallica Rīgai sagādāja pārsteidzošu šovu. It kā tā pati Metallica, tikai tuvāk, dzīvāk un tveramāk. Veiksmes atslēgas ir īpašā skatuve un salīdzinoši nelielais, šāda mēroga grupai, skatītāju daudzums. Otrs, personīgajā Arēnas koncertu topā, ir Rammstein koncerts, kas iezīmējās ar jaunu albumu, enerģisku koncertu, liesmojošu šovu, un, kas dīvaini, ar Rīgas ūdens apgādes problēmām.

Publika festivālā Kilkim Žaibu 2010
Turpinot ar mūzikas smagā gala notikumiem, noteikti jāpiemin šī gada Kilkim Žaibu. Jauna vieta, varenas grupas, un nepieredzēti kvalitatīvs skanējums. Šis festivāls lika no jauna sev atklāt ukraiņus Nokturnal Mortum, kas ir krietni mainījušies, taču joprojām spēj skart tās pašas dvēseles stīgas.

Šī gada "mājas" klubs noteikti ir Melnā Piektdiena, kas neskatoties uz grūtajiem laikiem koncertu organizētājiem, kas noveda pie atceltiem, pārnestiem un vispār nerīkotiem koncertiem, pat neskatoties uz mūziķu skaļajiem vārdiem, lika iegriezties savās viesmīlīgajās telpās vairākas reizes. Albumu prezentācijas, tūres koncerti un pat viens festivāls ir šī kluba kontā šogad.

Festivālu grupa numur viens šogad bija Muse. Šķiet, līdzīgu titulu par pagājušo gadu šogad viņiem piešķīra britu mūzikas žurnālisti. Neskatoties uz to, ka agrāk Muse nebiju nedz klausījies, nedz redzējis, šogad bija iespēja viņu uzstāšanos redzēt uzreiz divos festivālos. Lielā mērā tam, ka Muse beidzot tika atzīta par klausāmu, ir viņu jaunākais albums The Resistance, kas tika izdots vairāk kā pirms gada. Grupas dzīvais koncerts, protams, pārceļ klausītāju pavisam citā kvalitātē, un "seska kunga" smeldzīgā balstiņa vairs neliekas kaitinoša.

Pēc ļoti ilgas pauzes, vismaz dzimtenē, šogad aktivizējās Skyforger. Jauns albums, jauns līgums ar Metal Blade, un kronis visam albuma prezentācijas koncerts klubā Sapņu Fabrika. Pilna zāle, aicināti viesi, pateicības vārdi u.t.t. Grupa šovasar uzspēlēja vairākos festivālos Latvijā.

Par krāšņiem šoviem, vai drīzāk pat krāšņām izrādēm, parūpējās pavisam cita žanra mākslinieki. Ar krāšņu skatuves noformējumu un šovu Arēnā Rīga koncertēja britu mūziķis Mika. Pat neraugoties uz "nežanru", bija interesanti.

Otrs koncerts, jau pieminētie Instrumenti klubā Sapņu Fabrija. Līmenī gan mūzika, gan priekšnesums. Nesākšu atkārtoties.

Ar skatu nākotnē

Skatoties nākotnē, kalendāra pa rokai nav, un diezin vai tajā daudz kas būtu atzīmēts, taču gribētos cerēt uz mazāk problēmām ar komunālajiem pakalpojumiem un loģistiku, mazāk atceltu vai pārceltu koncertu, vairāk dzīvespriecīgu un atpūsties alkstošu cilvēku, kuriem nebūtu jāizdara izvēle starp dienišķo maizi, vai iemīļota mākslinieka priekšnesuma apmeklējumu.

Uz janvāri plānu nav, tādēļ tvers, ko dzīve piedāvās, skaitot minūtes, par cik katru dienu agrāk leks saule. Redz, Positivus jau ir izziņojis dažu mākslinieku vārdus, kas uzstāsies nākamā gada festivālā. Pagaidām gan man ko izsaka vien Dzelzs Vilka vārds. Par saulainu pludmali gan ir pāragri domāt. Ir arīdzan zināms, ka februārī Melnajā Piektdienā būs Combicrhist, Mortiis, Nile un Melechesh. Bet tas viss vēl tik tālu, tik tālu... ka var paspēt noskatīties Hariju Poteru, Nārniju un vēl kādu filmu. Jā, un ielikt arī gada bilžu pārskatu vēl šonedēļ.

Nav komentāru: