piektdiena, 2011. gada 18. marts

Baznīca un mūzika

Primordial festivālā Kilkim Žaibu,
Lietuva, 11-JUN-2010.
Kamēr klubā Melnā Piektdiena klāj sarkanos paklājus, un gatavojas apbalvot aizgājušā gada labākos no labākajiem Latvijas metālmūzikā, Saldus mācītājiem nakts mieru traucē monstri no Somijas, un cik var noprast no šobrīd pieejamās publiskās informācijas, principā Fēlikss Ķiģelis saprot mācītāju raizes.

Ar atklātās vēstules saturu var iepazīties arī publiski. Komentāri, manuprāt, ir lieki.

Taču kā Dieva kalpi atšķir, kura mūzikas grupa grauj Dieva iecelto kārtību, un kura ir vienkārši grēcīgu ļautiņu ālēšanās? Spriežot pēc atklātās vēstules, Lordi ir nogrēkojušies ar dziesmu Monster, Monster, kas manuprāt, ar manām pieticīgajām angļu valodas zināšanām, vairāk vai mazāk ir par cīņu ar monstriem. Protams, tekstā ir tādi ļauni vārdi kā, piemēram, "nogalināt" un "elle". Cita starpā Saldus novada mācītājiem nav iebildumu pret grupas Skyfroger uzstāšanos šinī pašā pasākumā. Atgādināšu, ka vēl pavisam nesen Skyforger ieguva Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvu par albumu Kurbads, kurš stāsta par varoni Kurbadu, kurš cīnījās ar velniem, mošķiem un citiem "izdzimumiem" (kristietīgā terminaloģijā), kāpa pazemē, un milžu galvas ar zobenu šķēla. Grupas iepriekšējie albumi ir veltīti latviešu pagāniskajai mitoloģijai, kā arī vēsturiskiem notikumiem, kad galvas viens otram šķēla vācu krustneši, mēģinot iedzīvināt Dieva vārdu ar zobenu un uguni, un vietējo cilšu iedzīvotāji.

Lai tiktu pie skaidrības, ņemsim talkā arī citus piemērus no pasaules.

Sāksim ar kaimiņvalsti Lietuvu, un festivālu Devilston, kurš norisinās Lietuvas pilsētā Anikšķi, kur vietējie katoļu baznīcas dekāns bija sašutis par grupas Mayhem uzstāšanos. Grupas līderis valkājis ko līdzīgu sutanai, apgrieztu krustu, asiņainu masku un ap kaklu apmetis karātavu cilpu. Tas tika interpretēts kā vēršanās pret katoļu baznīcu, un dekāns ir vērsies pie Tieslietu ministrijas, kura lietu novirzījusi vietējai Anikšu prokuratūrai. Dekānam pret festivālu pretenzijas pastāv jau kopš tā dibināšanas, jo ir bijuši iebildumi gan pret festivāla nosaukumu, kurš gan ir balstīts uz vietēju leģendu par velnu, kurš ar milzu akmeni gribējis satriekt vietējo baznīcu, taču iedziedājies gailis, gan grupu Sepultura, kas kā izrādās ir "sātana banda". Acīm redzot šī grupa šo titulu ir izpelnījusies balstot savu agrīno albumu tekstus uz veco derību.

Devilstone gadījuma sakarā Romas katoļu baznīcas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs portālam Diena.lv norādīja: “Saprotiet, māksla nav un nevar būt izolēta no dzīves. Jāskatās, kā tā ietekmē cilvēkus. Ja tā ir destruktīva, Baznīcai ir ne tikai tiesības, bet pat pienākums izteikties. Baznīcai ir tiesības vērtēt arī mūziku – ja tā cilvēkus ietekmē negatīvi, tos ir jāaizsargā.”

Kas mani pārsteidz gadījumā ar pretenzijām pret grupu Mayhem, ir argumentācija. Periodiski kāds jūtas aizskarts sakarā ar mākslinieku skatuvisko tēlu, un, piemēram, pagājušajā nedēļas nogalē Rīgā koncertējušai grupai Laibach, šad un tad tiek pārmests par nacistiskās Vācijas formastērpu estētikas izmantošanu. Bez šaubām, atrodas arī tādi, kas mēģina saskatīt arī attiecīgās ideoloģijas sludināšanu. Arī grupa Rammstein mēdz izpelnīties līdzīgu kritiku. Arī Eliss Kūpers ir izraisījis dažādu sabiedrības pārstāvju pārmetumus pa to, ka ik pa brīdim uz skatuves inscenē pats savus nāves sodus dažādos izpildījumos. Savukārt Ozija Ozbonra izgājiens ar sikspārnim nokosto galvu, ko, kā viņš pats apgalvo, viņš ir izdarījis netīšām, ir radījis nepatiku pret šo mākslinieku pat dzīvnieku aizstāvju vidū. Vienvārdsakot, grupa Mayhem ir pilns komplekts ar zaimošanu, nāvi un vardarbību. Ko gan kristīgie līderi ir palaiduši garām, ir fakts, ka grupu Mayhem dibinājis cilvēks, kas Norvēģijā deviņdesmito gadu sākumā dedzinājis baznīcas. Tiesāts viņš par to gan nav, vismaz ne likuma priekšā, jo cits šīs grupas vēlāks dalībnieks Vargs Vikernes, šo cilvēku nodūra. Vikernes sodu gan par slepkavību, gan par trīs baznīcas dedzināšanas gadījumiem jau ir izcietis, un nu ir gādīgs tēvs un atkal aktīvs mūziķis.

Cita Norvēģu grupa Gorgoroth savu "slavas" mirkli piedzīvoja sakarā ar koncertu Jāņa Pāvila II dzimtajā pilsētā Krakovā, Polijā. Kaili, asiņaini ķermeņi uz krucifiksiem, aitu galvas uz mietiem, un to visu iemūžināja vietējā TV kanāla TVP darbinieki, kas arī vērsās policijā. Grupai draudēja divu gadu cietumsods par reliģisko jūtu aizskaršanu, kā arī tika izskatīta iespēja izmeklēt nežēlīgu izturēšanos pret dzīvniekiem. Es gan teiktu, ka ņemot vērā faktu, ka aitu galvas grupas dalībnieki diezin vai paši cirta, par nežēlīgu izturēšanos pret dzīvniekiem varētu sodīt visus gaļēdājus. Šīs grupas sakarā vienīgais sodu izcietušais dalībnieks bija Gaahl, kas arīdzan to saņēma pavisam par citu nodarījumu.

Vēl viena grupa, kas regulāri izpelnās dažādu aizliegumus ir Cannibal Corpse. Aizliegumi pārdot albumus, uzstāties, iebraukt, tas viss ir šīs grupas kontā. Latvijā grupa ir uzstājusies vairākas reizes.

Dodamies tālāk vēsturē. 1966. gadā Džons Lenons intervijā kritiski izteicās par kristīgo baznīcu un par to, kā tā ir evolucionējusi no Jēzus idejām līdz mūsdienām. Lielbritānijā neviens tam nepievērsa uzmanību, taču intervijas pārpublicēšana ASV noveda pie Bītlu plašu dedzināšanas ugunskuros, un pat nāves draudiem pašam Džonam. The Rolling Stones albums Goat's Head Soup un dziemsa Dancin' with Mr. D. raisīja bažas par grupas dalībnieku dvēselēm. Dziesma Angie no šī paša albuma gan iekaroja cilvēku sirdis un dvēseles. Savukārt dziesma Sympathy for the Devil vispār tika nodēvēta par Alistera Kroulija Sātana baznīcas himnu.

Nu u.t.t.

Ko mēs no tā varam secināt? Nu, vispirms, arī baznīcas spēcīgākais ierocis ir vārds, tādēļ mediji ir galvenais gan propagandas, gan izziņas avots. Tādēļ uzvara Eirovīzijā, izaicinošs diska vāciņš vai skatuves tēls grupu noteikti tuvinās baznīcai, jo citādi tavi nopelni var tikt nepamanīti. Vēl varam secināt, ka Dieva iedibinātā kārtība ir apkopota vienā rakstītā avotā, tādēļ jebkas cits ārpus tā ir kaitīgs sabiedrībai, tādēļ vēsture, māksla, kino un mūzika, kas parāda dzīves dažādos aspektus, ir principā pretēja Dieva iedibinātai kārtībai, tādēļ metālisti, feministes, geji un citi bezdievīgi ļautiņi to vien dara, kā gatavo Sātana komandētu armiju, lai kādu dienu sagrautu šo iedibināto kārtību, kas kā tetris klucītis nācis pie mums no augšas, un cieti iezīmējis pieļaujamā robežas. Un vispār neiecietību un ļaunumu spēj provocēt tikai ārpus baznīcas notiekoši procesi, jo no baznīcas nāk tikai eņģeļu dziesmas un svētlaime, jo jau pēc definīcijas baznīca nevar vairot neiecietību, jo taisnība un Dievs taču nepārprotami ir viņu pusē. Un pat ja uzpeld kāds nesmukums pašā baznīcā, tad to ir provocējis sabiedrības spiediens, kā reiz izteicās viens, nu jau bijušais, kardināls.

Nav komentāru: